Мария Габриел: Гласът на пчеларите бе чут

share

Гласът на пчеларите за забрана на вредни за пчелите неоникотиноидни пестициди беше чут. Това е заявил евродепутатът Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП по повод забраната на препаратите клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, съобщават от пресофиса на евродепутата Мария Габриел.

Възможността за забрана на посочените пестициди е в резултат на днешното гласуване на заседание на Апелативния комитет. Петнайсет държави членки на ЕС, сред които и България, са подкрепили ограничението, осем са гласували "против", а четири са се въздържали. Въпреки че при гласуването не е имало квалифицирано мнозинство за пълна забрана на пестицидите, решението дава възможност на ЕК да наложи двугодишно ограничение за тяхното използване.

Очаква се забраната да влезе в сила на 1 декември 2013 г. Ограничението няма да важи за непривлекателните за пчелите култури.

С днешното решение беше отправен положителен сигнал към всички европейски пчелари. Това е крачка напред в борбата за ограничаването на смъртността на пчелите, което е сериозен проблем както в България, така и на европейско и световно равнище, е заявила Мария Габриел.

Тя бе сред 86-те евродепутати, които с писмо до еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борг поискаха пълна забрана за използването на трите неоникотиноидни препарата, посочват от пресофиса на Мария Габриел.

Водещи новини

Още новини