Пчеларите на протест срещу пестициди (снимки)

  • 10 април 2013 13:04

  • 2058
  • 0
Пчеларите на протест срещу пестициди (снимки)
© Булфото

В 12.00 часа в Шумен и Варна започнаха протести на пчеларите срещу безконтролното пръскане с отровни пестициди. Химикалите, използвани в земеделието, са опасни за пчелите и могат да доведат до тяхното изчезване.

Европейският съюз поиска от страните членки да забранят употребата на отровните нео никотиноидни пестициди, заради които измират цели пчелни семейства. България се въздържа от гласуване, което предизвика гнева на пчеларите у нас. Протестите се организират от Съюза на българските пчелари, подкрепени от Областните браншови пчеларски съюзи в Разград и Русе и множество пчеловъди от страната. Предвиждат се протести и в Търговище и Силистра, а на Деня на Земята - 22 април - ще се проведе протест и в София.

Само през 2012 година около 200 хиляди пчели са измрели в България, това са около 20% от българските пчели. Измирането на пчелите е световен проблем, за който еколози алармират отдавна. Някои европейски страни като Италия и Испания вече са въвели забрана за използването на вредните пестициди в индустриалното земеделие. Сериозни регулации на употребата им обмислят и други европейски държави, след като данните на експертите сочат, че те са причина за 64% от смъртността на пчелните семейства.

Масовото изчезване на насекомите застрашава не само реколтата в дадена година, а и самото съществуване на природата и следователно на хората. Без пчели няма опрашване, без опрашване няма размножаване на растенията, няма реколта, няма храна - земята ще се превърне в пустиня, предупреждават фермерите. Спасяването на пчелите е световна кауза със стотици хиляди подписи в интернет, българските фермери се включват с национални протести.

Последвайте канала на

2058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини