Премиерът: България ще гласува за забрана на употребата на вредни за пчелите пестициди

  • 22 април 2013 17:41

  • 1576
  • 3
Премиерът: България ще гласува за забрана на употребата на вредни за пчелите пестициди
© Булфото

България категорично ще гласува за забраната на неоникотиноидните пестициди. Това каза министър-председателят Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, който се срещна с участниците в националния протест „Да спасим пчелите“, състоял се пред Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Както в личен план, така и като ръководител на правителството подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди, защото без пчелите няма живот“, добави премиерът. По думите му страната ни ще подкрепи забраната на трите неоникотиноида и на 29 април, когато е второто гласуване на забраната на ниво ЕС, България ще гласува „за“.

Министърът на земеделието и храните проф. Иван СтанковИван Станков Иван Станков - Български ветеринар и министър на земеделието и храните в правителството на Марин потвърди, че министерството ще следва указанието на премиера и ще гласува „за“ забраната при обсъждането на въпроса на 29 април 2013 г. на заседание на Апелативния комитет – продукти за растителна защита (неоникотиноиди/пчели) в Брюксел. Той добави, че е разработена Национална програма да подкрепа на пчеларството, която щ бъде защитавана в Брюксел.

През март Европейската комисия предложи нов регламент за ограничаване на условията на одобрение и употреба на активните вещества клотианидин, тиаметоксам, имидаклоприд. Предлага се забрана за продажба на семена, третирани с продукти за растителна защита, съдържащи тези активни вещества. На заседание на Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните в Брюксел на 13 и 14 март 2013 г. този проект на регламент не беше одобрен, тъй като 9 държави-членки гласуваха „против” и не беше постигнато квалифицирано мнозинство. Затова предложението ще бъде разгледано отново в Апелативния комитет.

През пролетта на 2012 г. бе публикувана нова научна информация относно въздействието на неоникотиноидите върху пчелите. Комисията поиска от Европейския орган за безопасност на храните научно и техническо съдействие за оценката на тази нова информация, както и за прегледа на оценката на риска на неоникотиноидите по отношение на тяхното въздействие върху пчелите. В доклада на ЕОБХ за въздействието на неоникотиноидите върху здравето на пчелите (трите неоникотиноида - клотианидин (clothianidin), имидаклоприд (imidacloprid) и тиаметоксам (thiamethoxam)) се установява по-специално висок остър риск за пчелите от излагане чрез прах по отношение на няколко култури, от консумация на остатъчни вещества в замърсени цветен прашец и нектар по отношение на някои култури и от излагане чрез гутационна течност по отношение на царевицата. Съгласно предложението на Комисията забраната не е тотална и не обхваща цялата група на неоникотиноидните инсектициди, а само изброените три активни вещества.

В България излизат все по-тревожни сигнали за измиране на пчелни семейства, като смъртността през 2012 година рязко се е повишила. В Шуменска и Търговищка области зимната смъртност при пчелите е достигнала от 30 до 50%, в някои райони – Странджа, тя достига дори до 80-85 %. Най-големият проблем пред пчеларството е използването на пестициди, от които се тровят пчелите. Проучване за 2011 г. сочи причините за загиване на пчелни семейства - отравяне с пестициди - 64%, заболявания - 29%, глад 5%, грешки - 2%.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1576 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.04.23 | 22:39

3
Защо от 23 март до сега правителството и президента на България не са отговорили за публикацията на Тутският вестник «Милиет»,която категорично обявява цяла югоизточна България за Турска територия? Защо медиите и политиците ни занимават с всичко друго, но не и с назряването на поредната Национална каткстрофа?

2013.04.23 | 18:32

2
Кви турци,кви територии бе,зомби?Ако изчезнат пчелите,и жълъди няма да има.Ти не вдяваш ли,че това ще бъде края на човечечеството.Той му еб----т мамата,от беработица,цени до тавана,пладнешки грабеж-той тръгнал да патриотарства.
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2013.04.23 | 15:36

1
TO NARODA ShTE YMRE, TE SE ZAMISLILI ShAK SEGA ZA PShELITE I ZA DbRJAVATA IMA OShTE ZA PRIDAVANE.....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини