Във Велико Търново набират доброволци за борба с бедствия и аварии

share

Във Великотърновска община започва набирането на доброволци за отряди, които ще участват в предотвратяването и овладяването на пожари, бедствия, извънредни ситуации, както и отстраняване на последиците от тях, информират от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението".

Желаещите да се включат  трябва да получат писмено съгласие от работодателите си, че при сигнал за участие в обучение или борба с бедствията ще бъдат освободени от работните си места. Часовете, в които ще отсъстват ще се водят за неплатен отпуск, който ще се признава за трудов или служебен стаж.

На територията на Община В.Търново са обособени 5 броя доброволни формирования. В старата столица ще действат 13 човека, в Килифарево, Ресен, Пчелище  и Шемшево по 8. Желаещите да се включат трябва да имат навършени 18 години. Те трябва да подават документи в съответното кметство в делничните дни от 9:00 ч. до 17:00 часа, като крайният срок е 8 февруари. Необходимите документи са: медицинско удостоверение, справка от психодиспансер, свидетелство за съдимост, копие от диплома и две снимка, като за лична карта. Останалите бланки ще бъдат дадени на място за попълване.

За доброволните формирования не могат да кандидатстват действащи служители на Министерство на вътрешните работи /МВР/ и Министерство на отбраната /МО/, уточняват от пожарната. Доброволците ще получават  по 3,44 лв на всеки отработен час при повикване, ще им бъдат възстановявани разходите за гориво до сборния пункт и обратно и  ще могат да си набавят на дърва за горене от почистването на речните корита, съобщават още от РС на "ПБЗС".

Водещи новини

Още новини