Николай Денков: Минаха години на усилия, за да се случи откриването на института INSAIT

share

Това, което съм длъжен да кажа като представител на институциите, е, че за да може да се случи откриването на института миналата година, това приемане в европейската мрежа, минаха години на усилия, които останаха може би не толкова забелязани сред нашата общественост. Това каза в сградата на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) министър-председателят Николай Денков по време на официалното откриване на ELLIS Unit Sofia.

Сред многото скандали, сред многото истински проблеми, които имаме в България и които трябва да решаваме, някак си недостатъчно бяха отразени системните усилия на няколко правителства подред, за да възвърнем отново славата на България в научната област, добави премиерът.

Без преувеличение днес присъстваме на едно събитие, което е с европейско значение, каза Денков. Той отбеляза заслугата на домакините от института INSAIT, както и на професор Мартин Вечев за това, че е решил да посвети част от живота, душата, сърцето си на това да имаме в България институт на световно ниво в областта на изкуствения интелект.

Премиерът напомни, че България има своите традиции в математиката, в информатиката, в природните науки, в някои от социалните и хуманитарните науки, които отиват много десетилетия назад. Имаше един период, в който учените имахме усещането, че може би не сме желани, може би трябва да тръгнем и да търсим друго място по света, коментира Денков и добави, че за щастие, тази тенденция е била пречупена.

Денков: Няма смисъл да се убиваме сами по пътищата

Архитектът и създател на INSAIT Мартин Вечев посочи, че изкуственият интелект става все по-стратегическа част от икономиката на цели държави и има потенциал да трансформира икономиката в различни отрасли. Вече почти няма индустрия, която да не е засегната по някакъв начин от изкуствения интелект, отбеляза той. По думите му в последните години държави като САЩ и Китай са направили огромна инвестиция в тази сфера и са били създадени изключителни технологии. Вечев даде пример с чатбота ChatGPT. Той каза, че в последните години, след такива огромни инвестиции от държави извън Европа, се е създала ситуация, при която има опасност Европа да започне да изостава в една от най-стратегическите сфери в света в момента – изкуствния интелект. ELLIS е отговорът на Европа на това предизвикателство, обясни той. По думите му ELLIS е нещо като "Шампионската лига" на изкуствения интелект и със сигурност най-престижната, най-мащабната, най-стратегическата и най-важната инициатива на Европа в тази сфера. Вечев посочи, че това, което се случва с приемането на INSAIT, на Софийския университет, на България в мрежата, е прецедент, тъй като за първи път научна институция от източна Европа става член на тази престижна организация.

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков отбеляза, че през последните години, благодарение на членството в ЕС, а също и на националното финансиране, какъвто е случая с INSAIT, е имало възможност за закупуване на сериозна апаратура и развитие на инфраструктурата и само СУ има над сто научни проекта.  

Водещи новини

Още новини