Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли "Путин, вземай български територии"?

  • 06 юли 2023 15:39

  • 14837
  • 0
© Пресцентър Президентство

Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази жестока война, която бушува и в момента. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с президента на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, който е на посещение в България днес. 

Държавният глава обърна внимание на подписаната по-рано днес в Министерския съвет декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. По думите му това е важна стъпка в развитието на отношенията между двете държави.

Но аз не приемам предоставянето на въоръжени боеприпаси, особено от резервите на българската армия. И аз като Вас, като президент и върховен главнокомандващ, имам ясни отговорности отбранителните способности на въоръжените сили на България да не отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион, обърна се Радев към Зеленски.

Средата за сигурност е тревожна и в нашия регион. Конфликтът разширява пространствения си размах. Придобива нови измерения. С всеки ден рискът от радиоактивно замърсяване в Европа расте. Конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък. Този конфликт няма военно решение, каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

Българският президент се обяви за последователни усилия за деескалация на конфликта, прекратяване на огъня и намиране на решение чрез дипломация.

Зеленски обърна внимание на изказаната от страна на Радев липса на подкрепа на подписания по-рано днес меморандум за помощ с амуниции. Казвате го като върховен главнокомандващ – за да не отслабне вашата армия, или пък не подкрепяте усилването на Украйна, попита украиският президент и посочи, че това са различни неща. Всичко, което имате във вашата армия, ще бъде недостатъчно да воювате с Руската федерация, ако тя дойде тук. Не, защото армията ви е слаба, но не би била достатъчна да воювате против 160-милионна държава, затова е хубаво да се дава възможност на хората да могат да се защитават, допълни Зеленски. Войната няма разстояние, каза още той.  

Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. Ваше право е да изразявате тази позиция, но украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място, обърна се украинският президент към българския държавен глава.

Ако, не дай Боже, стане трагедия и вие сте на моето място и ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите? Ще кажете:"Путин, взимай български територии"? Не, аз съм сигурен, че като истински президент няма да допуснете компромис с държавата, със суверенитета си.

Володимир Зеленски: Искам да ти благодаря, България, за защитата на живота на нашите хора

Ако това е конфликт, държавата ни няма да се напуска от милиони хора. Имаме това право, защото войната е на наша територия. Много благодаря, че днес бяха подписани важни декларации в областта на енергетиката. Един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите, а после и чрез презвемането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война. Руснаците завзеха атомната електроцентрала, за да предизвикат дефицит на електроенергия и тя поскъпна. Украйна не е блокирала нищо. Ние дадохме възможност на Международната агенция за атомна енергия да общува директно с Русия, защото става дума за психически неуравновесени хора, но и те не могат да се договорят с Русия, ООН не може да се договори с Русия, допълни Зеленски.

За зърнената инициатива президентът на Украйна посочи, че с руснаците си общуват Турция и ООН. Русия всеки ден измисля как да направи така, че опашката от кораби да става все по-голяма и зърното да не върви, ние не контролираме този коридор, посочи още Зеленски. Русия го завзе, завзе нашите териториални води, каза още той.

Той изрази увереност, че един ден Украйна ще бъде член на ЕС и НАТО, с които споделя общи ценности, и коментира, че в днешни дни не може да се търси баланс или да се подкрепя Русия, защото, по думите му, тя иска да разруши НАТО и ЕС.

Володомир Зеленски благодари за това, че България е подслонила много украинци.

По-рано днес Зеленски се срещна в Министерския съвет с премиера акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и вицепремиера Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. В Министерския съвет бяха подписани съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна, както и меморандум между министерствата на енергетиката на България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
14837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини