Спецакция удари цигарения мафиот Поршето (обновена)

share

Започна специализирана полицейска операция „Поршето”, насочена срещу нелегалното производство на цигари, съобщи пред "Фокус” Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.

"В хода на операцията е разбит нелегален цех за производство на цигари в Костинброд. В Пещера групата са използвали помещение като база за тютюна. В Павликени, Великотърновско, започват претърсвания и изземвания в помещения, където се предполага, че има опаковъчната хартия за цигари. В столицата в кв. „Дружба” се проверява за складирани количества цигари, произведени от нелегалната костинбродска фабрика", каза министър Цветанов.

Групата е наблюдавана няколко месеца, като в периода на наблюдение е проследен целият процес по доставянето, инсталирането и настройването на машините за пускането им в експлоатация.

"Днес, при работещи мощности във фабриката, се пристъпи към реализация. Задържани бяха организаторът Тотко Поршето, неговата дясна ръка, седем работника на място в Костинброд и едно лице, което е осигурявало логистиката на работещите", каза министър Цветанов.

"Поршето е известен в средите на организираната престъпност с възможностите да осигури нелегално производство на цигари.
Това е шестата нелегална фабрика за цигари, разбита през последните три години", посочи вътрешният министър.

"Има косвени доказателства за съпричастността на Тотко Поршето към организирането и произвеждането на нелегални цигари във фабриката до Асеновград и Хасково, през последните години. Винаги е успявал да се измъкне от подобни специализирани операции, защото винаги е организирал, но не е участвал пряко", каза министър Цветанов.

Действията са под ръководството на Специализираната прокуратура. Продължават претърсванията и изземванията на доказателства.

Цветанов информира, че в разбития цех са се произвеждали цигари от две марки, които най - вероятно са били предназначени за продажба на вътрешния пазар. Производствените мощности са започнали работа преди 10 дни, като се е очаквало обилното производство да започне в сряда или четвъртък, но е започнало вчера. В нелегалния цех са работили работници от Старозагорско – бивши служители от цигарени фабрики, които имат опит при работа с такива машини. Практиката в такива случаи е работници да се водят на място, да се осигурят помещения за почивка и 10 дни да работят, без да излизат.

Водещи новини

Още новини