Антимафиоти издирват тийнейджър заради бомбата в Исперих

share

Звеното за борба с организираната престъпност е поело разследването за лъжливата бомбена заплаха, хвърлила в понеделник в ужас Исперих. Спецченгетата вече душат за следи, които да ги отведат до "терориста", подхвърлил играчката пред стълбището на кметството и съда в града.

Белият прах, за който специалистите предполагат, че е строителна смес за фуги или гипс, е първата улика, по която са тръгнали бопаджиите. В момента се проверяват строителните магазини в града, за да се изясни купувал ли е някой наскоро от тях такава стока. Прахът е бил сипан в стандартна опаковка и това подсказва, че е набавен от търговската мрежа, казаха разследващите.

Тийнейджър, жаден за слава и адреналин, ни вкара в екшъна с бомбата менте, смятат мнозинството от хората в Исперих. "Щом като магистратите от съда са категорични, че с взрива не е имало шанс да се осуети дело, значи всичко е на игра. Напоследък всяка вечер в новините се говори за бомбени заплахи. Заразили са се и нашите момчета", коментираха зяпачите, събрани в градинката, където в понеделник работиха сапьорите.

Хората обаче се вълнуват истински от друго - кой е героят, поел риска да премести адската машина на безопасно място. В деня на инцидента слуховете гласяха, че става дума за случаен гражданин, който забелязал плика с жиците и алармирал полицията. Сега вече е ясно, че сигналът в РПУ е подаден от дежурния по Гражданска защита в кметството, който преди това сам пренесъл кесията с белия прах и цъкащото устройство от стълбището пред съда в градинката под Паметника на хан Аспарух.

Повече от 100 чиновници, евакуирани на пожар в понеделник от заплашената сграда, вчера влязоха по канцелариите си. Всички с интерес очакват какво ще установи разследването. "Абсолютно ясно е, че става дума за целенасочено злоумишлено действие. Подхвърлената найлонова чанта не е имала вид на забравен от някого багаж, а е била поставена така, че от пръв поглед да стане ясно за бомбената заплаха", коментира говорителката на областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

Очаква се в следващите дни анализите в крими лабораторията да кажат какво точно е било веществото, както и какви следи е оставил терористът върху лъжебомбата.

Водещи новини

Още новини