Николай Рашков: Миналата седмица бях на ГКПП "Видин" и днес отново ще бъда там, за да се запозная на място със ситуацията

Novini.bg
share

Вчера опашката на ГКПП ''Видин" от румънска страна стигна до 13 километра. От България - надвишава 6. Капацитетът на буферния паркинг вече е изчерпан. Камионите изчакват за самото влизане в него. Това, което поставихме на масата днес с колеги от МВР, е най-важното - да се организира начин, по който хладилните камиони и стоките с температурен контрол да могат да преминават ускорено, като за целта е необходимо осъществяването на комуникация с румънската страна. Това каза за Novini.bg Николай Рашков - кандидат за евродепутат от ГЕРБ - СДС, член на експертната група по транспорт в Европейската комисия.

В конкретния случай той говори в качеството си на представител на съюза на Международните превозвачи. Рашков е и лично ангажиран с проблема, тъй като самият той управлява компания, занимаваща се с дейност в сферата на транспортния бранш. 

Николай Рашков, кандидат за евродепутат: В Брюксел не познават транспортната индустрия, имаме нужда от експертиза

"Трябва да получим отговор каква е процедурата за буферния паркинг във Видин - кой трябва да влиза, кой не. Как трябва да бъдат сортирани камионите и как работи системата за т.нар. виртуална опашка", категоричен е Николай Рашков. 

Николай Рашков за проблемите на ГКПП Видин: 13 км е опашката от камиони от румънска страна

По-рано той участва в среща с представители на МВР, като по думите му от Министерството са показали ангажираност и са реагирали за по-малко от 12 часа. "Ситуацията ставаше безконтролна. Миналата седмица бях във Видин и не видях кола на полицията, само на частни охранителни фирми. Колегите от Видин, които бяха днес на срещата, казаха същото. От МВР обясниха, че от полицията нямат ангажимент за контролрането на трафика към паркинга. Днес следобед отново ще бъда във Видин, за да се запозная със ситуацията на място", уточни Рашков. 

Той е уверен, че проблемът ще се реши с градивен подход. "На срещата присъсътва представител на посолството на Румъния, който ни даде допълнителна светлина по въпроса какво се случва от тяхна страна. Има ангажираност за комуникация. Можем да изискваме от тях оперативното отношение, което получават от българска страна. Ключово важно е да знаем какъв е режимът, при който видинските фирми могат да минават през границата", заключи Николай Рашков. 

След проведената днес среща, бяха взети следните конкретни мерки:

- МВР се ангажира да осигури ефективен начин за осъществяване на ускорено преминаване на хладилните камиони, съобразен с техните нужди;

- Министерството пое отговорност да работи в пълна координация с румънската страна с цел възстановяване на капацитета на обработка на камионите на ГКПП "Видин";

- За сряда (29-ти май) от 13.00 ч., във Видин е насрочена официална среща, на която ще бъдат набелязани конкретни мерки вследствие на които да се стигне до облекчаване на трафика на гранично-пропускателния пункт. Ще бъде изчистен и въпросът около процедурата за използване на буферния паркинг. В срещата ще вземат участие всички български институции, които имат отношение по темата.

Водещи новини

Още новини