Административният съд потвърди резултатите от балотажа в Карлово

Novini.bg/ Canva
share

Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на Веска Ненчева срещу резултатите от местните избори в община Карлово. На балотажа кандидатката на БСП загуби от Емил Кабаиванов от СДС със 167 гласа разлика.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1157

След като подаде жалбата си бившата депутатка каза, че през седмицата след вота с колегите ѝ прегледали всички протоколи и записи от изборния процес. "Сблъскахме се с многобройни груби нарушения и откровено погазване на закона", твърдеше тя. 

Според магистратите обаче жалбата е неоснователна. Те не са констатирали съществени процесуални нарушения на изборния процес, а материалният закон бил правилно приложен.

В 11 от протоколите имало грешки, те обаче не се отнасят до въведените възражения за действителни и недействителни бюлетини съобразно релевираните доводи в жалбата за допуснати нарушения.

"Противно на оплакванията на жалбоподателката, решението на ОИК - Карлово за определяне на изборните резултати е валиден административен акт, постановен в законоустановената форма. Не се констатират нарушения на процесуалните правила, като актът е постановен в съответствие със закона и целта, която преследва законът при издаване на актове от категорията на процесния такъв", отсъждат административните магистрати. 

Емил Кабаиванов печели Карлово с едва 167 гласа преднина пред кандидата на БСП

Веска Ненчева трябва да плати на Емил Кабаиванов 1000 лв. разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните, пише 24 часа.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1157

Водещи новини

Още новини