Център за анализи и маркетинг: Васил Терзиев ще е новият кмет на София, Денков изпреварва Радев по рейтинг

Novini.bg
share

На пресконференция директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов представи резултатите от социологическо проучване "Електорални нагласи в София на старта на предизборната кампания", предаде репортер на Novini.bg.

Министърът на външните работи Мария Габриел се радва на високо доверие - на 37.2% от запитаните. Премиерът Николай Денков също е с високо обществено доверие - 35.9%, президентът Румен Радев по традиция също запазва високо доверие - 32.6%. Доверието към Кирил Петков е 26.7%, към Бойко Борисов - 26.2%, към Асен Василев - 25.3% и Христо Иванов - 23.1%.

Доверието в правителството нараства - 39.2% от запитаните вярват на кабинета "Денков - Габриел". 39.1% смятат, че правителството се справя успешно със задачите си, докато 39.8% казват, че се справя неуспешно. Доверието в президентството обаче спада - 28.5% от запитаните отговарят, че вярват на държавния глава. Парламентът по традиция е с ниско доверие - 20.4%.

На въпрос кой е най-сериозният проблем пред страната в момента, 48.3% от запитаните отговарят, че това са високите цени и инфлацията, 23.8% са на мнение, че това е борбата с корупцията, 13.3% определят като най-важно присъединяването към Шенген и Еврозоната, 12.2% от анкетираните заявяват, че най-сериозният проблем пред страната е съдебната реформа и промените в Конституцията.

Според данните от кандидатите за кмет на София Васил Терзиев (кандидат на "Обединени за София") е с най-високо доверие, следван от Антон Хекимян (ГЕРБ - СДС), Ваня Григорова (БСП и "Обединена Левица"), Вили Лилков (Местна коалиция КОД), Ивайло Вълчев ("Има такъв народ"), съобщи Павлов. Доверието обаче не означава непременно намерение за гласуване, добави той.

В сравнение с юли месец Васил Терзиев си държи резултата. т.е. кампанията за омаскаряване, че роднините му са членове на Държавна сигурност, не дава резултат, отбеляза социологът.

Васил Терзиев: От ден едно сме фокусирани върху убедителна изборна победа

На въпрос "Смятате ли да гласувате на местните избори на 29 октомври", 46% от запитаните отговарят с "Ще гласувам и съм решил за кого", а с "Ще гласувам, но не съм решил за кого" - 10%. "Още не съм решил да гласувам", "По-скоро няма да гласувам" и тези, които са отказали да отговорят са около 28%, стана ясно на пресконференцията.

По думите на Юлий Павлов на изборите в София ще гласуват между 350 000 и 400 000 души.

33.8% от анкетираните казват, че на първия тур ще гласуват за Терзиев, а за Хекимян - 23.7%. Резултатите от проучването сочат още 13.8% за кандидата на БСП Ваня Григорова, 10.2% за кандидата на "Възраждане" Деян Николов. 4.6% от хората ще дадат гласа си за Вили Лилков, а 3% за кандидата на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев. 

Над 90% е вероятността да има балотаж между Васил Терзиев и Антон Хекимян, като 90% е вероятността на балотажа да спечели Васил Терзиев. Данните от проучването прогнозират победа на Васил Терзиев на балотажа с 58% срещу 42% за Антон Хекимян, обяви Юлий Павлов.

"Обединени за София" печели около 35% от гласуващите за листа за общински съветници в столицата, ГЕРБ - СДС - около 25%. Следва БСП с 12%. Има известен отлив от "Възраждане". Предполагам, че това е, защото те са доста гласовити по национални теми, по местни теми не са толкова разпознаваеми. "Има такъв народ" е с горе-долу традиционен резултат. Коалиция КОД е с 2.4%, "Български възход" с 0.5%, другите са с 0.5% и надолу. От данните може да се види ясно, че никой няма да има мнозинство сред общинските съветници и това ще бъде проблем, който и да стане кмет, защото основните решения се вземат от Общинския съвет, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг.

Проучването е проведено от 30 септември до 3 октомври. Възложено е, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Извадката е от 1003-ма пълнолетни граждани в София. Използван е методът на двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата, пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

 

Водещи новини

Още новини