"Продължаваме промяната" първа сила при проучване, включващо и колебаещи се гласоподаватели

share

Според проучване на Галъп "Продължаваме промяната" има най-голям резерв и е пръв избор на хората, които са решили да гласуват, но все още се колебаят за кого.

ГЕРБ на предстоящия парламентарен вот все още има преднина, но  от съществено значение е какъв ще бъде вота на колебаещите се българи.

Ако вотът за парламент беше в края на октомври, за ГЕРБ-СДС биха гласували 24,2%. Втората позиция е за БСП с 15,7%, а на трето място се нарежда "Продължаваме промяната" с 13,7%. Следват "Има такъв народ" - 11,3%, ДПС - 11,1%, и "Демократична България" - 9,8%.

Под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание остават "Възраждане" с 3,3%, "Изправи се.БГ! Ние идваме!" с 3,1% и ВМРО с 2,3%. За други политически формации биха гласували 5,5%.

"Сова Харис": ГЕРБ води със 7% пред втория, "Продължаваме промяната" се очертава като лидер сред новите формации

Фаворит сред гласуващите остава ГЕРБ, но първото място може да бъде силно разклатено от гласоподавателите, колебаещи се за кого да дадат вот.

"Галъп" отчита интересна битка има и за второто място - между БСП и "Продължаваме промяната". Въпреки че засега столетицата води, не е ясно как ситуацията с коронавируса и машинното гласуване ще повлияе на по-възрастния електорат.

Проучването показва, че "Продължаваме промяната" са най-добре представени сред колебаещите се и перспективите им зависят от степента на мобилизация.

58,2% заявяват, че със сигурност ще гласуват за парламент, а друти 20% по-скоро ще гласуват. От тези общо 78,2%, които заявяват желание да упражнят правото си на глас, около 1/5 все още не са решили зкоя партия да подкрепят.

По отношение на колебаещите се от "Галъп" измерват, че "Продължаваме промяната" води с голяма разлика пред "Демократична България" - 24,1% срещу 15,6%.

"Има такъв народ" и ГЕРБ пък си оспорват третото място място с 13,5% и 13,4%. ДПС заемат четвърта позиция, а БСП изпадат до пети избор на колебаещите се с 5,7%.

Ако президентските избори бяха в последната седмица на октомври, Румен Радев биха подкрепили 47,6% от гласуващите, Анастас Герджиков - 25,1%, а Мустафа Карадайъ - 8,5%. Лозан Панов остава на четвърта позиция с 5,7%, а на пета е Костадин Костадинов с 3,3%. Сред останалите кандидати се открояват имената на Милен Михов - 1,4%, и на Луна Йорданова - 1,1%. С "Не подкрепям никого" биха гласували 2,5%, а за други кандидати - 4,8%.

Румен Радев остава на съществена преднина пред останалите кандидати.

Според "Галъп" обаче ситуацията около зелените сертификати и други проблеми би могла да прати изборите и във втори тур. Моментна снимка показва, че на евентуален балотаж Радев би срещнал Анастас Герджиков. От последната седмица на кампанията зависи дали подкрепата за Радев ще е под или над ръба за евентуална победа от първи тур, подчертават от социологическата агенция.

Близка активност на президентските избори с тази на парламентарните очаква "Галъп". Твърдо решилите, че ще гласуват за президент са 57,1% (срещу 58,2% за парламент). Около 1/5 пък се колебаят, но по-скоро биха гласували.

От агенцията уточняват, че това са дялове на база реално пребиваващите в България хора с избирателни права - не повече от 5.5 милиона души. Очаква се потенциално гласуване от около 3,2 милиона души. Дали то ще приближи към прага от около 3,4 милиона (който е едно от условията да няма балотаж според формалния избирателен списък), зависи от последната седмица на кампанията, както и от актуалната ситуация с коронавируса към 14 ноември.

Проучването е направено от "Галъп интернешънъл" по поръчка на OFFNews.bg и е проведено сред 1081 пълнолетни българи, в периода 23-31 октомври.

Водещи новини

Още новини