Стефан Янев: Порази ме мащаба на това, което заварихме. Картината не е добра!

Булфото
share

Войната с купения вот е в разгара си. Правоохранителните органи имат своите източници и правят необходимото, за да спрат това явление. Това каза пред БНР служебният премиер Стефан Янев.

"Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Работим в рамките на закона. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, обществото ще оцени усилията. Подкрепям министър Рашков и МВР, че правят необходимото за да се борят с купения вот, каза още премиерът.

 Според него в нашия политически живот се получава една отдалеченост на хората от партийния живот, а този феномен се наблюдава и в западния свят. Политическото представителство е в криза.

Стефан Янев: Готова е основната рамка на Плана за възстановяване, предстои публично обсъждане

Според него в българския политически живот се забелязва отдалеченост - неангажираност на хората с политическия живот.

"Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо. Партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление", твърди Янев.

Той допълни, че уникалното на тези избори е, че ще има предимно машинен вот, а партиите ще могат да следят този процес отвътре.

Премиерът обяви, че не се опитва да направи пълна ревизия.

"Порази ме мащаба на това, което заварихме. Картината не е добра, тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер... Където има данни за престъпления вече са предадени, други са в процес на оценка. Ние не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи вече в прокуратурата", каза служебният премиер.

Янев поясни, че отношенията между изпълнителната власт и съдебната система са институционални. 

"Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира". 

Премиерът посочи, че в момента имаме типично надпартийно правителство. 

"В работата ни не е имало партиен натиск откъдето и да било... Ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможно, това е въпрос и изкуство на самия парламент да създаде необходимия инструментариум това да се случи". 

По темата за бюджета Янев коментира, че в него има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка. 

Стефан Янев: Ще направим необходимото енергийната система да функционира без напрежение

"С постановление взехме почти 500 млн. лева от "Автомагистрали" и ги пренасочихме към централния бюджет, като започва преразпределението им - мерките за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40". 

Министерството на здравеопазването работи по план за реакция, ако ситуацията с коронавируса у нас се промени. Планът ще бъде представен през следващата седмица, като фокус в него ще бъде ваксинацията като единственият начин за смекчаване на тежки последици от нова вълна. 

"Обсъжда се възможността при ваксиниране с втора игла на ваксинирания да се дават ваучери... Възможно е да сме изправени пред риска да бракуваме ваксини". 

Стефан Янев изрази надежда, че до края на следващата седмица философията на Националния план за възстановяване ще бъде представена в Брюксел, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се официалното предаване на плана да се случи до края на юли. 

Водещи новини

Още новини