„Галъп”: Повечето българи ще гласуват за партии, а не за личности

Булфото (архив)
share

Повечето българи ще гласуват за партии, а не за личности. Това става ясно от отговори на въпрос, зададен по поръчка и с финансиране от NOVA от агенция „Галъп” - „Кое е по-важно за вас, когато гласувате?”.

Според резултатите българинът, в голяма степен, си остава традиционалист и въпреки силния мажоритарен елемент гласува за партия, а не за личност. 67 процента от интервюираните казват, че партията е водеща при избора им. Едва 29 процента определят личността на кандидата като водещ мотив.

Кога започва изборният ден за българите по света

Голям фактор за финалните резултати утре ще е активността. Прогнозите на „Галъп” - в неделя могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон -  между 2,6 и 2,9 милиона души. Тоест - активност между 40 и 47 процента. По данни на ЦИК, на предишния парламентарен вот, през 2017 година, бюлетина са пуснали 3 682 151 души.

Изборите се провеждат в пандемия и отражението е не само върху избирателната активност - в партийните листи влязоха много медицински експерти. Броят на представителите на шоубизнеса също не е малък.

Водещи новини

Още новини