За честта на чиновника ли!?

  • 03 юни 2024 16:22

  • 927
  • 0
За честта на чиновника ли!?
© pixabay

За да имаш чест като държавен или общински служител, според мен, трябва да милееш за своята държава и да не харчиш като невидял пари от онези, които всички ние осигуряваме за бюджетната хранилка. Да, ама не, както казваше приживе журналистът Петко Бочаров. Досега плащахме само заради гафовете на правосъдието, сега вече и за некадърността на чиновниците.

Тревожна информация днес публикува Сега: „през 2023 г. държавната администрация е загубила 12 860 дела за над 230 млн. лв. Най-голям е материалният интерес по загубените дела от НАП - 66,78 млн. лв., и от МРРБ - 29,34 млн. лв. Загубени са една трета от приключилите през годината 38 148 дела. Тези любопитни данни са публикувани в доклада за състоянието на администрацията през 2023 г., приет от Министерския съвет”.

За капак в същия доклад се констатира, че чиновниците във всяка втора администрация ползва и външни юристи.

Браво, веднъж хрантутим разни прависти към самите ведомства, а после пак от нашите пари се плащат още средства и на външни. Егати и специалистите и чудото!

Това, плюс известната фактология, че у нас в общинската и държавната администрации са заети близо 400 000 души – цяла армия, каквато почти нямаме! За сравнение в една Нидерландия, където живеят близо 20 милиона души, заетите в администрацията са само 25 000!

Също така неотдавна ИПИ оповести, че в 224 общини/ от общо 265 в държавата/ плащаме по-високи заплати, отколкото са възнагражденията на повечето места в частния сектор, който пък основно пълни общата ни хазна.

Заплатите на армията от чиновници у нас варират драстично - от 780 лв. до над 3000 лева и нагоре, като най-ниски са в провинцията, както можете да се сетите от раз, а най-високите са в столицата.

Не стига безобразието с разпищолените разходи за наша сметка, ами в институциите продължават както преди 35 години да назначават предимно с връзки шуреи, баджанаци, любовници и всякакви други послушковци и калинки. Те пък логично са некадърни и допринасят да ни гърбят с точене допълнително на средства от хазната заради тяхното неможене.

Да припомня, че по информация на правосъдното министерство, за период от 21 години назад България е платила общо близо 23 милиона лева по дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Тези процеси пак са предизвикани от чиновници, някои и с по-висш ранг, тъй като държавата им е поверила власт и доверие. И огромни заплати, по стандартите на повечето българи.

Такова е положението.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
927 0

Свързани новини

Водещи новини