Скандалът с безопасността на автомобилите в Япония се разраства, "Тойота" спира някои доставки

  • 03 юни 2024 16:50

  • 1983
  • 2
Скандалът с безопасността на автомобилите в Япония се разраства, "Тойота" спира някои доставки
© Getty Images/Guliver

Скандалът с тестовете за безопасност в японските автомобилни производители се разрасна, след като "Тойота" (Toyota) и "Мазда" (Mazda) спряха доставките на някои свои модели, предаде Ройтерс.

Това се случи, след като японското министерство на транспорта установи нередности в заявленията за сертифициране на определени модели.

Нередностите бяха открити и в приложенията на "Хонда" (Honda), "Судзуки" (Suzuki) и "Ямаха мотър" (Yamaha Motor), допълни още министерството. Установено е, че автомобилните производители са предоставили неверни или манипулирани данни от тестове за безопасност, когато са кандидатствали за сертифициране на превозните средства.

Министерството нареди на "Тойота", "Мазда" и "Ямаха" да спрат доставките на някои автомобили. Ще бъде извършена проверка на място в централата на "Тойота" в централната префектура Айчи, заяви японското транспортно министерство.

Последните разкрития дойдоха, след като беше поискано от автомобилните производители в края на януари да разследват заявленията за сертифициране след скандал с тестове за безопасност в отдела за компактни автомобили "Дайхацу" (Daihatsu) на "Тойота", който се появи миналата година.

Развитието вероятно ще засили фокуса върху годишното общо събрание на автмобилния производител по-късно този месец. Някои влиятелни прокси консултантски фирми като "Глас Люис" (Glass Lewis) и "Инститюшънъл шеърхолдър сървисис" (Institutional Shareholder Services - ISS) препоръчаха на акционерите да гласуват против преизбирането на Акио Тойода за председател на борда на директорите на компанията.

В доклад до акционерите "Инститюшънъл шеърхолдър сървисис" изтъкна "поредица от сертификационни нередности" в "Тойота Груп" (Toyota Group).

"Тойота" показа нови двигатели

"Като човек, който отговаря за "Тойота Груп", бих искал искрено да се извиня на нашите клиенти, на автомобилните фенове и всички заинтересовани страни за това", каза на пресконференция Тойода.

Той допълни, че автомобилите не са преминали през правилния процес на сертифициране, преди да бъдат продадени. Най-големият производител на автомобили в света заяви, че временно е спрял доставките и продажбите на три модела автомобили, произведени в Япония.

Скандалите в автомобилните производители се оказват болна тема за правителството, което иначе спечели похвала от инвеститори и ръководители за своите корпоративни реформи. 

"Тойота" заяви, че нарушението е станало по време на шест различни теста, проведени през 2014, 2015 и 2020 г. Засегнатите превозни средства са три производствени модела - Corolla Fielder, Corolla Axio и Yaris Cross, както и спрени от производство версии на четири популярни модела, включително един, продаван под луксозната марка "Лексъс" (Lexus).

Акциите на "Тойота" затвориха със спад от 1,8 на сто, представяйки се под ръст от 0,9 на сто в широкия индекс Topix, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1983 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.03 | 20:07

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Само

2024.06.03 | 19:55

1
Мицубиши

Добави коментар

Водещи новини