Започва реализацията на един важен за България проект - Вертикалният газов коридор

NOVINI.BG
share

В присъствието на премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов днес бяха подписани два договора, с коит се поставя начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор,предаде репортер на NOVINI.BG.

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, целяща подобряване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.

Договорите ще бъдат подписани между газопреносния оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании.

Министър Малинов в минутка разказа за личните си и професионалните си успехи. Той сподели с всички, че в личен план има прекрасно семейство, две деца, а в професионален - едно дете - "Булгартрансгаз".

По думите му, днес се дава старта да се гарантирана енергийната сигурност.

Снимка: NOVINI.BG

По думите му сега наистина България може да се превърне в истински маршрут за доставки на природен газ. 

От своя страна служебният премиер Димитър Главчев също разкри, че с подписването на днешния договор се поставя началото на една прекрасна инициатива и напомни, че Вертикалният газов коридор е от значение за България. "България е двигател на инициативата", заяви той и поясни, че ще бъде направено всичко, за да се осъществи той. 

Проектът е от изключителна важност и българското правителство ще направи нужното, увери служебният премиер.

Молдовската компания "Енергоком" купи за първи път природен газ от "Газов хъб Балкан" в България

 

 

Водещи новини

Още новини