Молдовската компания "Енергоком" купи за първи път природен газ от "Газов хъб Балкан" в България

  • 30 май 2024 15:11

  • 1233
  • 0
Молдовската компания "Енергоком" купи за първи път природен газ от "Газов хъб Балкан" в България
© Getty Images/Guliver

Държавната енергийна компания на Молдова "Енергоком" (Energocom) купи за първи път природен газ от "Газов хъб Балкан" в България. Придобитият обем от 24 мегаватчаса е бил доставен тестово вчера в страната, съобщи радио Молдова.

"Енергоком" си е осигурила достъп до няколко международни борси и притежава лиценз за доставка на природен газ в България, както и в страните, през които доставеният газ ще стига до Молдова. Това позволява на молдовското дружество да купува и транспортира газ самостоятелно, като по този начин диверсифицира източниците си на доставка и осигурява възможност за доставка на газ на конкурентни цени.

Държавната енергийна компания на Молдова - "Енергоком" (Energocom), обяви, че днес и утре ще осъществи за първи път тестови доставки на втечнен природен газ (ВПГ) с произход от САЩ за своите потребители, предаде Ройтерс.

Природният газ в Европа и на Газов хъб "Балкан" поскъпна минимално днес

Молдова разчиташе почти изцяло на руски доставки на газ съгласно сделка с руския гигант "Газпром", но засили усилията си за диверсификация след руската инвазия в Украйна.

В момента Молдова не се снабдява с газ от Русия, но молдовският сепаратистки регион Приднестровие разчита на руските доставки.

Общото количество газ, с което Молдова цели да се снабдява, е малко над 3 милиарда кубични метра на година, отбелязва БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини