Междуведомствени работни групи ускоряват работата по проектите за АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор

  • 16 май 2024 11:17

  • 349
  • 1
Междуведомствени работни групи ускоряват работата по проектите за АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор
© АЕЦ Козлодуй

Със заповед на министър-председателя Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в бяха създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор. Основната им цел е да съдействат изпълнение на всички законови процедури, свързани с проектите.

В групите, които проведоха първите си заседания, са включени представители на Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи. „Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план“, подчерта енергийният министър Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер, който е определен със заповед на министър-председателя за ръководител на работните групи.

Проектите, част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряват възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север. Повишаването на капацитетите за пренос на природен газ в точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру вода/Кардам в посока от България към Румъния имат ключово значение за изпълнение на един от основните приоритети на правителството в енергийната сфера – диверсификация на енергийните източници. Част от инициативата е и проектът за довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в Източномаришкия регион, който има водещо значение от гледна точка на осигуряване на нов икономически облик на региона.

АЕЦ "Козлодуй" започва прехода от руско към американско ядрено гориво на Великден

Приоритетната реализация на тези проекти ще съдейства за повишаване на конкуренцията в сектора и постигане на по-добри условия за всички потребители не само в нашата страна, а и в целия регион.

Развитието на ядрената енергетика е основен приоритет на правителството в енергийната сфера, който има ключово значение за успешно постигане на целите за декарбонизация и енергийна сигурност. Проектът за нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически за страната. Съгласуването и тясната координация в работата на всички ангажирани ведомства по проекта са водещи за успешното му изпълнение, съобщават от правителствената информационна служба.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:07

1
❤️ Г­­­о­­­р­е­­щ­и­ ­­­м­о­­м­и­ч­­­е­т­а­­ ­­­в­и­­ ­о­­­ч­а­­к­­­в­а­­­т ­-­­ X­1­8­.­­­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини