Радосвет Радев: В момента българският бизнес е оставен на кучетата и да се оправя сам

Кадър - БТВ
share

След голямата криза от 2010 година имаше много по-голям оптимизъм в бизнеса отколкото днес. Тогава предриемачът вярваше, че нещата ще се оправят. Днес не е така и това се дължи на факта, че мерките на управляващите са "оперетни". Днес предриемачът си казва - ще се оправя сам.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БТВ председателят на БСК Радосвет Радев по повод икономическата ситуация в страната породена от COVID кризата.

МТСП предлага размерът на компенсациите за работниците от затворените бизнеси да бъде 75%

"Икономическите мерки на правителството се изпълняват и случват реално след 8 месеца. В другите европейски държави мерките се случват след пет календарни дни. Това ми напомня на репликата от известния български филм - тате ще ми купи колело, ама друг път. Най-болното е, че българският бизнес е живо същество и се опитват да го унищожат. Държавата унищожава конкурентноспособността на българския бизнес за дните след края кризата. В момента българският бизнес губи всички свои предимства. Той е сотавен на кучетата или да се оправя сам", каза още той.

Бизнесът: Категорично няма да издържим второ затваряне

"Предприемачите намаляват с 56% плановете си за инвестиции. Българският бизнес е дал 400 млн. лева за мярката 60/40, а е получил 225 млн. лева за ликвидна подкрепа. Тези цифри казват всичко. Най-голямата помощ за биснеса беше кредитната ваканция. Друга чудесна мярка е за малките и средни предриятия, но договорите по нея ще започнат да се подписват в края на януари и началото на февруари догодина, а дотогава много фимри, които могат да се възползват от мерките просто няма да ги има. В момента единствените фирми, които търпят някакво развитие, са IT фирмите и куриерските фирми във всичките им разновидности", разкри Радосвет Радев. 

БСК: Работодателите очакват още по-трудна 2021 г.

Водещи новини

Още новини