Мария Минчева, БСК: Давността за дълговете на физическите лица ще има негативен ефект

Българската стопанска камара излезе с остра позиция срещу десетгодишната давност на дълговете на физическите лица и предложените промени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с които се разписва отпадането на задълженията след изтичането на този срок. 

Има изключително много становища със задълбочени и разумни аргументи срещу тази разпоредба – по начина, по който е разписана, каза пред БНР Мария Минчева, заместник-председател на БСК.

От камарата се надяват да не се стигне до окончателно гласуване на този текст и посочват като аргумент острия отпор от редица институции, сред които две министерства - на правосъдието и на финансите, и Върховния касационен съд.

Асоциацията на колекторите у нас: Настоящите текстове за “абсолютната давност” поставят под риск финансовата стабилност на страната

„Това ще има негативен ефект, в това число за самите хора. Защото е своеобразно наказание за кредиторите и евентуално би променило и условията за кредитиране. Ще принуди кредиторите вместо да чакат доброволно изпълнение, незабавно да пристъпят към изпълнително производство в момента, в който настъпи падежът“, коментира Минчева в предаването „Преди всички“.

Насърчават се недобросъвестните длъжници, подчерта тя. Ако знаем, че след определен срок можем да не плащаме без никаква санкция, нямаме стимул да изпълняваме задълженията, посочи Мария Минчева.

Въпросът с лошите кредити ще стои с много голяма сила през следващите месеци, защото все още действа мораториумът върху задълженията към банките и отлагането на плащанията заради избухването на пандемията, отбеляза Минчева. Според нея след изтичане на този мораториум банките най-вероятно ще имат индивидуален подход към своите кредитополучатели, „така че е рано да се каже какъв ще бъде процентът на лошите кредити“.

Коментари

 1. 2020.11.19 | 23:28
  Вие за какво говорите боклуци нагли?В цивилизована европа това опрощаване го има от доста отдавна,защото кредитите са застраховани и застраховката покрива загубите.Не се правете на жертви с тея лихви дето сте напраскали на българина да плаща.Ако не ви изнася си стягайте куфарите и изчезвайте!Обирджии!А нещо да кажете за спестяванията на хората и как работите с нашите пари,безвъзмездно ето така сме ви ги оставили за което не получаваме нищо!?Горките колко щели да загубят! Това го разправяйте на 5 годишно дете.Малоумници!
 2. 2020.11.19 | 13:21
  Колко жалко,че намаляват хората,които тук кълнат и псуват Сашо Фашагата от СДС-то и Драгалевския гърбат Ай дук.
 3. 2020.11.19 | 12:07
  Недел лъжи хората, само крадеш от европа и погазвате всички правила
 4. 2020.11.19 | 12:06
  Ще има негативен ефект за финансовия ти битак, обърнали сте държавния бюджет в монопола на мафията
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет