Председателят на БСК: Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното

"Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното!", обобщи председателят на БСК Радосвет Радев, по време на дискусия "Бъдещето на парите", съобщават от работодателската организация.

Радев е подчертал, че колкото и да са добри мерките за подкрепа на бизнеса, изпълнявани през Българската банка за развитие /ББР/, интересът към тях е твърде нисък, а една от причините е, че потенциалните бенефициенти нямат достатъчно информация за условията и процедурите за кредитиране.

КРИБ предложи схема за подпомагане на затворените бизнеси

Той е цитирал данни от проучване на БСК, според които едва 3-4 процента от анкетираните заявяват, че са се възползвали от мерките през ББР, а за всички останали те са или неприложими, или неизвестни. На този фон, около 90 на сто от ресурса на ББР за гарантиране на кредити е неусвоен.

"Ако за 14-те хиляди големи предприятия достъпът до финансиране съществува, то за 393 000 микро-, малки и средни компании липсата на ликвиден ресурс е проблем, тъй като те не разполагат с необходимата експертиза и финансови екипи", е посочил Радев.

"Обявяването на кризата в България, първото извънредно положение, завари банковата система с 94 млрд. лв. кредити към българския бизнес. В периода март-юни за 10 на сто от тази сума бяха замразени главниците. Тази ваканция приключва на 31 декември. В действителност, достъпът до финансирането е вълнуващ тогава, когато икономическите условия позволяват да има експанзираща икономика. 2020 г. бележи стопанството на България с усилия за съхраняването му. Прекрасни са новините, че някои банки не са спрели да финансират някои свои клиенти. Банките са изключително внимателни и претенциозни, но все пак на тях се крепи финансовото здраве на икономиката ни", е коментирал Радосвет Радев.

"Споделям позицията, че в този момент на компаниите им трябва ликвидна подкрепа, а не банково финансиране. Това е огорчаващото, че ние имаме една-единствена мярка за подкрепа на ликвидността и тя е за малките предприятия. В действителност, има много възможности, но те сработват много трудно или изобщо не сработват", е казал още председателят на БСК. Той е припомнил, че преди половин година бизнесът поиска, паралелно със здравния щаб, да има и щаб, който да се занимава с икономиката и с финансите.

"Тогава, за съжаление, получихме една ехидна усмивка в стил "Какво искате?". Ние искаме това, което предполагам иска цялото общество - да си съхраним стопанството, защото то е онова, което може да ни изведе напред, да изкарва и парите за лекарите", е казал още Радосвет Радев.

Коментари

  1. 2020.11.25 | 15:43
    гнусно мазно ченге, млъкни и налапай дулото!!!!!
  2. 2020.11.24 | 19:12
    Банките съществуват заради търтеите-лобисти в Парламента,които чрез законите си узаконяват бруталния грабеж на банките,както и от глупаците,като мен,които си получават заплатата и си държат парите в банките.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Избрано от Интернет