БСК: Новите мерки срещу коронавируса са дискриминационни

  • 28 октомври 2020 13:38

  • 410
  • 1
БСК: Новите мерки срещу коронавируса са дискриминационни
© Novini.bg

Според Българската стопанска камара /БСК/ нови ограничения върху дейността на бизнеса трябва задължително да са обвързани с адекватни икономически и социални мерки, съобщиха от камарата в своя позиция.

Докато в началото на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните мерки бяха донякъде разбираеми, сега бизнесът очаква премереност и предвидимост, дори и в условията на криза. Икономиката ни няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година, предупреждават от БСК.

Затова от работодателската организация настояват да се разработи прогнозен модел, обвързан с обективни условия, при настъпването на които могат да се прилагат определени ограничителни мерки, които да бъдат обосновани и пропорционални. Като положителен пример от БСК посочват разработените сценарии в сферата на образованието при началото на учебната година.

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която въвежда още по-строги мерки срещу COVID-19

От БСК искат ограничителните мерки да са обвързани със съответните икономически и социални мерки и напомнят, че първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича на 31 декември. Последващо преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмерната задлъжнялост, смятат от БСК и изтъкват, че ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови масови съкращения, социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

От работодателската организация предлагат също и да се прави измерване на ефективността на мерките и тяхната регулярна преоценка в края на всеки двуседмичен период, по примера на редица европейски държави.
 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АЗ СЪМ ГЛУПАВ

2020.10.28 | 14:09

1
Важно е тези да се налочат спари. Те така са свикнали. Пък, че умрелиняколко хиляди души, голяма работа.

Добави коментар

Водещи новини