БСК настоява за Национална програма за подпомагане на бизнеса, засегнат от ограничителните мерки в борбата с COVID-19

Настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхванати от програмата, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата. Това се посочва в писмо на Българската стопанска камера /БСК/ до министъра на икономиката във връзка с предложените днес мерки от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18927

Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората. Обръщаме внимание, че в другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, заедно с ограничителните мерки бяха представени и мащабни икономически мерки за периода на т. нар. локдаун, посочват от БСК.

Според организацията мярката е част от Временната рамка на ЕК за държавните помощи, изменена и удължена на 13 октомври т.г.

Здравният министър предлага пълно затваряне заради COVID кризата в страната

От БСК отбелязват, че в Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80 процента от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средните предприятия, чийто оборот е спаднал с 30 на сто като последица от COVID-19, могат да получат компенсация до 90 на сто от оборота си, а големите - до 70 процента. Компании, които са били принудени да затворят заради COVID-19 - в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100 процента от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80 на сто от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на месец преди 8 ноември т.г.

От БСК посочват, че независимо от усилията на Министерството на икономиката, осем месеца след избухването на пандемията и обявяването на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъзмездните средства не са стигнали до бизнеса. Причината е, че средствата се изразходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното ѝ предоставяне, отбелязват от камарата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18927

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет