Валентин Захариев продал тайно на Цветелина Бориславова акциите на работници

share

Ръководството на БСП в Кърджали изнесе данни за ограбване на работниците от Оловно-цинковия комбинат при продажбата на завода на Валентин Захариев.

Преди повече от 10 години акциите на металурзите тайно били продадени на СИБАНК, управлявана тогава от Цветелина Бориславова, твърдят социалистите, предаде БНР. Тогава над 800 работници и служители създават Pаботническо-мениджърско дружество, за да участват в приватизацията на комбината. Без те да знаят и без да са дали своето съгласие, ръководството на РМД-то решава да продаде дяловото им участие. Според БСП това е начин банката да овладее металургичния комбинат.

С така изкупените акции СИБАНК продава завода на Валентин Захариев. Три години по-късно работниците разбират, че акциите им са продадени. За да тушира напрежението, банката плаща ценните книги по 1.50 лв., при положение че цената на една акция е била около 30 лева. Според БСП металурзите са ограбени. Социалистите настояват прокуратурата да извърши цялостна проверка на приватизацията на завода и да посочи кой, как и защо го е продал точно на Валентин Захариев. Партията ще поиска да бъде създадена временна парламентарна анкетна комисия, която да изясни по какъв начин заводът е бил раздържавен и кой стои зад това.

И днес, когато протестите навършиха четири седмици, металурзите блокираха за час пътя за Хасково. Те продължават да внасят в съда искове срещу Валентин Захариев заради неизплатените с месеци заплати.

Водещи новини

Още новини