Сметките за парно да се изчисляват на кубатура

share

Да се разреши сметките за парно да се изчисляват на кубатура, както в годините преди 2001 г.

Такива промени ще бъдат предложени за гласуване между двете четения на Закона за енергетиката в парламента, научи „Монитор”. Измененията в него вчера бяха приети на първо четене от депутатите в икономическата комисия в Народното събрание. Сега отчитането на кубатура е забранено, тъй като законът постановява сметките да се изчисляват чрез дялово разпределение на енергията в сградите - етажна собственост. Или казано с две думи - чрез топломерите в домовете.

Според подготвените предложения занапред абонатите ще имат възможност да избират свободно по кой метод да им се изчислява консумацията на топлинна енергия.

Блоковете, които са доволни от топлинното счетоводство ще имат възможността да продължат да ползват услугите на фирмите за дялово разпределение. Тези, които са пропищели от тях обаче, могат да решат изцяло да минат на сметки, изчислявани на база на кубатурата на жилищата им. Друг възможен вариант е през отоплителния сезон да се плаща на база кубатура, а в края на зимата изравняването да се извърша след отчет на разпределителите на радиаторите в дома.

Отчитането на кубатура вече е широко разпространена практика в някои градове у нас като Бургас, Сливен, а отскоро и в Плевен. Там топлофикациите сключват договор с абонатите в качеството им на топлинен счетоводител. След това етажната собственост избира метода на дялово разпределение, по който ги отчитат да е на база кубатура.

Друго предложение предвижда топлофицираните българи да не избират топлинен счетоводител, ако не искат. Тогава техните сметки ще се формират директно от топлофикациите, с които те обаче трябва да подпишат контракт. В действителност и сега абонатите могат да минат на отчет към топлофикациите, тъй като голяма част от тях вече работят като топлинни счетоводители.

Освен тези предложения за промени в Закона за енергетиката, в момента върви обсъждане и на още няколко идеи. Едната от тях е да се забрани заявяването на нулев прогнозен дял.

Сега това е една от причините за високите сметки, тъй като в началото на сезона абонати заявяват, че няма да ползват парно, а впоследствие се топлят.

Другата идея е, ако нулевите прогнозни дялове ще бъдат запазени като опция, след изравняването клиентите, които са ги заявили, да си плащат сметките с лихва (основният лихвен процент + 10 пункта), в случай че са се топлили.

Освен това се обмисля топлофикациите да връщат с лихва надплатените им през отоплителния сезон суми от клиентите. Допреди 1-2 г. енергото също не плащаше лихва за надвзети суми, но впоследствие ДКЕВР го задължи.

На съвсем противоположния край са предложенията за промени в Закона за енергетиката, които бяха обявени преди седмица от зам.-шефа на ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия в парламента Валентин Николов. Николов обмисля да предложи в закона да се въведе задължението фирмите за дялово разпределение да монтират само уреди с дистанционно отчитане. Така според него в голяма степен ще се реши проблемът с кражбите на топло. Пак в тази посока е и идеята крадците на парно да се ловят с помощта на термокамера. Валентин Николов обясни, че преди да внесе каквито и да е промени в Закона за енергетиката, ще изслуша мнението на всички страни и експерти. Това ще стане след седмица на нарочно заседание на икономическата комисия в НС.

Водещи новини

Още новини