Муравей Радев: Ако искаме по-ниски цени, държавата трябва да разчисти пътя пред конкуренцията

share

Ако се въведе социална кошница за най-уязвимите граждани, ще стане много голяма беля, защото ще се ликвидира конкуренцията. Ако авторите на предложението наистина искат да помогнат, им напомням, че пътят към ада е постлан с добри намерения. Намаляването на цените с 5% събаря бюджета,а държавата изпада в криза. Това прогнозира бившият финансов министър Муравей Радев в ефира на БТВ.

Предложението на министър Порожанов за това големите вериги да работят без печалба е нереално. Печалбата става ясна в края на годината. Тези 30 ст., за които се говори, са разходите на търговеца, която става ясна в края на годината. Каракачанов иска да фиксира печалбата. Не е това начинът, няма да постигне нищо. В стопанската дейност има поне 300 начина да раздуеш разходите и да смачкаш печалбата. Никога, когато държавата е правила подобни експерименти, не е свършвало добре“, предупреди той. Радев припомни, по времето на Виденов, когато цените са били фиксирани и това е довело до голямата криза.

Според него по-добре би било, държавата да разчисти пътя пред конкуренцията. „Има ли жестока конкуренция цените заспиват и не шават“, подчерта експертът.

„На борсата е пулсът на цените на храните. Цените могат да се увеличат при други условия, но не и заради повишаването на цените на природния газ. На стоковия пазар конкуренцията е жестока и не може да се повиши, освен ако няма картел“, каза Муравей Радев.

По думите на бившия финансов министър единственият начин българите да обеднеят е, ако са мързеливи, ако чакат на социални помощи или са безработни.

Водещи новини

Още новини