България в топ 15 в света по ръст на цените на жилищните имоти

  • 14 септември 2018 10:57

  • 2007
  • 1
България в топ 15 в света по ръст на цените на жилищните имоти
© pixabay

Малта изпреварва Хонконг като страната или територията с най-голямо повишение на цените на жилищните имоти през второто тримесечие на годината, според глобалния имотен индекс на Knight Frank.

Цените на жилищата на малкия средиземноморски остров са се повишили със 17% на годишна база през второто тримесечие, според Knight Frank, които се позовават на данни от Централната банка на Малта. Липсата на предлагане в комбинация със силното представяне на икономиката, която нарасна с 6.6% миналата година, и силната технологична индустрия, увеличава търсенето.

Хонконг, който е най-недостъпният жилищен пазар в света, се нарежда на второ място, с ръст на цените от 16% през второто тримесечие. Хонконг оглавяваше индекса 10 пъти от 2009 г. насам, но пазарът там се очаква да се охлади в идните месеци, в резултат на нарастващите лихви, според Knight Frank. През последните три месеца в бившата английска колония, както и в Сингапур и Нова Зеландия, бяха въведени мерки за охлаждане на ръста на имотния пазар.

“Несигурността, породена от търговската война и потенциалното увеличение на лихвите по ипотечните кредити, оказват натиск върху цените” в Хонконг, според Алва То, вице-президент на Cushman & Wakefield Plc за Китай.

От Cushman & Wakefield очакват корекция на имотния пазар в Хонконг през 2019 г., след като компанията за дялово инвестиране Gaw Capital Partners to CLSA Ltd. прогнозира, че цените могат да паднат с до 15%.

Челната петица в класацията на държавите с най-поскъпнали жилищни имоти през второто тримесечие се оформя от Латвия, Словения и Унгария, които отчитат двуцифрен растеж.

С двуцифрен ръст в цените на имотите в процентно изражение могат да се похвалят още Ирландия (12%) и Турция (10.5%).

България се нарежда на 12-о място по ръст на цените на жилищните имоти през второто тримесечие. Според Knight Frank, цените на жилищата у нас са се повишили с 8.2% на годишна база в периода април – юни. Ръстът за последните шест месеца възлиза на 3.6%, а за последните три - на 1.6%.

София зае 18-а позиция в класацията на Knight Frank по градове за първото тримесечие, когато цените на имотите в столицата отчетоха ръст от 11.3%.

Виж повече тук:

Последвайте канала на

Novini.bg
2007 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ани

2018.09.14 | 11:37

1
Вдигат цените фирмите за недвижими имоти .на практика нищо не правят,нито проверка за ипотека нито нотариално прехвърляне.Парите се дават за---- Здрасти аз съм Мими- това е имота, не разпознават гредоред от плоча .Трябва да се ограничи практиката даскали,студенти и какви ли не да се занимават с недвижими имоти

Добави коментар

Водещи новини