Нетаняху заяви отново, че САЩ задържат оръжейни доставки за Израел

  • 23 юни 2024 16:50

  • 846
  • 10
Нетаняху заяви отново, че САЩ задържат оръжейни доставки за Израел
© Getty Images/Guliver

Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и заяви днес, че има „драматичен спад“ на доставките на въоръжение от САЩ за военните действия на Израел в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, като припомни, че администрацията на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в вече отхвърли подобни твърдения на министър-председателя. Според агенцията това подчертава нарастващото напрежение между двамата съюзници.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2264

Нетаняху заяви на заседание на кабинета си, че спадът е започнал преди четири месеца, но не уточни за какви точно оръжейни доставки става дума.

Полемиката насочва вниманието върху засилването на напрежението между Израел и САЩ около войната в Газа, особено заради щетите, нанесени на цивилното население там, посочва АП. Президентът Байдън през миналия месец забави доставката на определени видове тежки бомби, но администрацията оспори миналата седмица обвиненията на Нетаняху, че и други доставки са засегнати.

Израелският министър-председател заяви, че миналата седмица е бил принуден да публикува видеообръщение на английски език, след седмици неуспешни преговори с американски политици да ускорят доставките. Същевременно той заяви, че скоро ще се намери решение по въпроса.

Видеоклипът на Нетаняху предизвика възмущение сред критиците на Израел и беше посрещнат с недоумение във Вашингтон, отбелязва АП. Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ са останали „объркани“ от твърденията на Нетаняху.

Израелският премиер говори часове след като министърът на отбраната Йоав Галант пристигна във Вашингтон за среща с високопоставени служители. От екипа му излязоха с изявление, че той ще обсъжда „поддържане на количественото преимущество в региона“, но не споменаха нищо за оръжие.

Израелският министър на отбраната: Готови сме за всякакви действия в Ливан

Войната в Газа, която беше предизвикана от нападението на „Хамас“ на 7 октомври, се превърна в изпитание за израелско-американското сътрудничество, отбелязва АП. САЩ подкрепят целта на Израел да бъдат освободени заложниците, отведени в Газа при нападението на „Хамас“ и да бъде разбита радикалната палестинска групировка, но са все по-обезпокоени от големия брой цивилни жертви и хуманитарната криза, предизвикана от войната.

Байдън усеща натиск от страна на прогресивните демократи да предприеме по-твърда позиция срещу Израел. Същевременно президентът е подложен на критики и от дяснонастроени политици, които казват, че е намалил подкрепата си за важен близкоизточен съюзник.

За Нетаняху засилващото се напрежение със САЩ също създава политически рискове. Неговите опоненти са на мнение, че той е готов да предизвика разпадането на важни съюзи и да опетни имиджа на Израел по света в името на политически изгоди. Разривът със САЩ обаче дава шанс на дългогодишния лидер да покаже на своята електорална база, че поставя интересите на Израел на първо място, е на мнение Асошиейтед прес.

Междувременно палестинските здравни власти в контролираната от „Хамас“ ивица Газа съобщиха днес, цитирани от Ройтерс, че най-малко 37 598 палестинци са убити и 86 032 са ранени от началото на израелската офанзива срещу анклава на 7 октомври миналата година, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
846 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2024.06.23 | 22:36

10
За какво са му, не бомбандира ли достатъчно цивилни?
Мдаа

2024.06.23 | 20:58

9
Чи.футляците ще се наиграят :)

2024.06.23 | 19:06

8
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.23 | 18:25

7
Изверг!
Израел е шефа

2024.06.23 | 17:43

6
Бай Дън ще настъпи мотиката скоро. Остра се в Усрайна и сега краварите нямат оръжия за шефа.

2024.06.23 | 17:31

5
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.23 | 17:06

4
Barak Obama ne pravi voina a England s maimuna horor
Maimuna horor

2024.06.23 | 17:04

3
Kanzlera na England
Teodora Andreas Berlin

2024.06.23 | 17:02

2
0.50€ sa svestite na Isus Hristos i nemam pari
Teodora Andreas Berlin

2024.06.23 | 17:01

1
Da se hvanem sa paze da napravime horze i da vikneme URA mir da po sveta minimalnata saplata -nemam pasport

Добави коментар

Водещи новини