БСП: ГЕРБ погребва всички руски проекти

share

Като доказателство, че ще бъдат погребани всички руски проекти за страната ни определиха от БСП решението на кабинета да се откаже от участие в петролопровода Бургас-Александруполис.

По думите на Петър Димитров от партията финансовите санкции за България ще бъдат сериозни.

„Господин Дянков очевидно не разбира какво казва, но е оповестил, че от една година и повече е наел външни консултанти, на които най-вероятно България е плащала, за да докаже, че България може да излезе от проекта, без да има загуби. Това просто е несериозно и невярно. България вече търпи загуби. В самото съобщение се говори за допълнителни 12,4 млн., които трябва да плати България по този проект", каза Петър Димитров.

Според бившия министър на икономиката и енергетиката България губи ежегодните такси, които са над 30 млн. долара, заявките за инвестиции в България, строителни фирми, които трябваше да участват в проекта, а освен това е можело по думите му български фирми да транспортират нефта от Русия до България през Черно море.

Финансовите загуби за България са безспорни, категоричен е депутатът от опозицията. „Според санкционерите в дружеството те ще поискат неустойки от България, минималният им иск е за 200 млн. долара, максималният иск отива до 1 млрд. долара неустойка", каза още Петър Димитров. Той допълни, че не е негова работа да гадае какво ще бъде решение на международните арбитражни институции. По думите му както вървят нещата, това е доказателство, че ще бъдат погребани всички руски проекти.

Водещи новини

Още новини