Директорът на проекта на "Уестингхаус" в България: Новото трето поколение ядрени блокове могат да запазят хората и планетата

  • 03 юли 2024 12:45

  • 418
  • 3
Директорът на проекта на "Уестингхаус" в България: Новото трето поколение ядрени блокове могат да запазят хората и планетата
© LinkedIn

Новото трето поколение ядрени блокове АР1000 могат да запазят хората, планетата и индустрията. Това заяви Оскар Прат - старши директор на проекта на "Уестингхаус" в България, по време на участието си в най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Прат взе участие в седмата и последна сесия от втория ден на форума, озаглавена "Стратегическа роля на ядрената енергетика за постигане на целите за декарбонизация", като неин модератор беше Антон Иванов, заместник-председател на Българския енергиен и минен форум. В панела, освен Прат, изказаха своето мнение още Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Джо Филипс, старши експерт "Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ" и председател на SFT, проф. Георги Касчиев, главен експерт в АЕЦ "Козлодуй" (2021-2024), Богомил Манчев, главен изпълнителен директор на БулАтом, проф. д-р инж. Ивайло Ганев, председател на Техническия колеж към ТУ София, и Петьо Иванов, директор на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности".

Попитан какво представлява проектът АР1000 на "Уестингхаус" в България, Прат обясни, че това е технология на ново трето поколение ядрени блокове, която дава чиста енергия. Вече има 4 блока в Китай, както и в САЩ в Джорджия. 

Министър Малинов: В сътрудничество със САЩ България развива потенциала на ядрената си енергетика

"Какво означава поколение 3 - това е напълно пасивна система, която дава възможност АЕЦ да се възстанови до 72 часа след изключваме след някакви събития за спиране на енергията. Използва се горещ въздух, това е естествено явление, което използваме в нашата технология. Използваме и гравитационната конвекция", отбеляза директорът на проекта.

И добави, че целта е да гарантират защитата на централата. "Ако например се изгуби способността за пренос, тогава блокът влиза в режим на съхранение и може да издържи 3 дни, докато разберем какъв е проблемът и какво може да се направи", коментира още Прат и продължи: "Така че АР1000 е така разработен, че може да запази хората, планетата, индустрията. Това са първите такива реактори и смятам, че това е възможно". 

По думите му "Уестингхаус" работи заедно с KP по проект, който използва най-напреднали инженерни знания. "Сега работим по следващата му фаза и отново ще употребим инженерните знания, за да можем да достигнем до третата фаза за изграждане на такива реактори - да можем да изградим централа", допълни Прат. 

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво

Той обясни още, че използват целия опит и поуките от тези 6 реактора, които в момента работят, признават какво е проработило, какво не и как да се поучат от грешките. "Можем да бъдем първата централа от АР000, искаме да включим всичко, което сме научили, и да изградим тази централа качествено и навреме", подчерта Прат.

Той сподели и за стажантската програма на компанията. "Студенти ще пътуват в САЩ, искаме да ги научим, да им помогнем да се развиват като студенти и да им дадем възможности за работа. Това е в началото на програмата, след това ще продължим да развиваме. Не се отнася само за студенти, които учат инженерни науки, имаме меморандуми за разбирателство с почти 20 отделни доставчици в страната. Това означава, че тези доставчици по-добре ще разберат от какви ресурси имат нужда - инженери, заварчици и други", посочи Оскар Прат. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
418 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.07.03 | 23:25

3
Работи ли шести блок?

2024.07.03 | 18:19

2
ОСТАВА ГОРИВО ЗА 1000 ГОДИНИ
Ха

2024.07.03 | 13:04

1
Пълен идиот

Добави коментар

Водещи новини