Експерти: Решението за "Бургас - Александруполис" е очаквано

  • 07 декември 2011 19:58

  • 1163
  • 2
Експерти: Решението за "Бургас - Александруполис" е очаквано
©

Правителство реши да прекрати българското участие в проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис".

Вицепремиерът и финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи обясни, че за да изчистим финансовите си ангажименти, страната ни ще плати над 12 милона лева. Според министъра на икономиката и енергетиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко България не може да бъде обвинявана, че не е участвала в проекта досега. В репортажа на Нели Тодорова чуйте подробностите.

Според Илиян Василев, българският посланик в Русия през 2000-2006 г., прекратяването на участието ни в "Бургас-Александруполис" е очаквана новина, няма изненада. Приветствам вземането на решения, защото в тези области ние предпочитаме да ги отлагаме. По-добре е да се сложат нещата на масата и да се каже, че България няма интерес от този проект, коментира Василев, информира БНР.

Манук Манукян, председател на Инициативния комитет срещу проекта за петролопровода каза, че е много щастлив от решението на правителството, но все още има резерви и се надява решението да е окончателно. Наслушал съм се на приказки, но съм щастлив, защото усилията на много хора успяха. Той обясни, че проектът рискуваше над 4 милиарда лева, колкото е по неофицални данни оборотът от туризма, срещу 30 милиона транзитни такси. Освен това и огромните рискове за катастрофа в рамките на Бургаския залив и в Странджа.

Много мъдро решение, така експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев коментира решението на правителството за прекратяване на българското участие в проекта "Бургас-Александруполис". Инвестициите не биха били толкова изгодни, печалбата би била малка. В такъв проект единствените приходи за държавата могат да дойдат само от капиталовото участие. Разумно би било държавата да се оттегли от проекта като инвеститор, но да предостави възможност на другите инвеститори го изградят, като й възстановят разходите, обясни Казанджиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1163 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
владо

2011.12.15 | 12:14

2
Най - накрая едно отговорно българско правителство ,което да се съобрази с интересите на България ,а не на други страни! Аман от руски подлоги като гей Сергей , агента - бракониер Гоце и Р.Овч, опитали се отново да заробят страната ни без да се интересуват от мнението на гражданите си ,а само от личните си и тяснопартийни интереси!Поздравления за правителството!
al

2011.12.09 | 19:42

1
Глупости! От транзита щяхме да печелим, а сега - няма транзит - няма печалба !!! Обаче искаме да печелим от ШИСТОВ газ като замърсяваме природата за векове !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини