Договорихме се с руснаците за АЕЦ "Белене"

Булфото
share

България и Русия изгладиха противоречията около "Белене".

Националната електрическа компания (НЕК) и "Росатом" създадоха работна група по финансовите въпроси, свързани с проекта за изграждане на атомната електроцентрала.

През последните дни двете страни влязоха в конфликт, след като "Атомстройекспорт" - дъщерна компания на руската държавна корпорация и главен подизпълнител на проекта - подаде иск за 58 млн. евро срещу НЕК. Българските власти пък подготвиха контраиск на стойност 61 млн. евро. В сряда министър Трайчо Трайков съобщи, че от Русия е пристигнала покана за преговори.

"Съвместната работна група е създадена според Допълнение 13 към споразумението от 29 ноември 2006 година за построяване на АЕЦ "Белене", сключено между НЕК и "Атомстройекспорт" - се казва в официалното съобщение, разпространено чрез БТА. - Под ръководството на заместник-генералния директор на "Росатом" Кирил Комаров руските представители в работната група са провели срещи с българските участници, включително със специалисти от НЕК, Българския енергиен холдинг (БЕХ) и българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Основна тема при разговорите е била структурата на финансирането на проекта.

Представителите на "Росатом" и "Атомстройекспорт" са съгласували с българската страна и официално са предали на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пътна карта, включваща най-важните стъпки по изпълнението на проекта".

Водещи новини

Още новини