"Росатом" отстъпва пред България

  • 11 август 2011 09:07

  • 2432
  • 3
"Росатом" отстъпва пред България
© булфото

Руската държавна корпорация "Росатом" е готова да отстъпи пред България, но само след като започне изграждането на АЕЦ "Белене", пише в. "Комерсант".

Главният изпълнител на проекта за АЕЦ "Белене" - "Атомстройекспорт", дъщерна структура на "Росатом", може да изкупи старото оборудване на площадката й от българската Национална електрическа компания (НЕК). В замяна обаче София ще трябва да започне строителството на централата, отбелязва всекидневникът, като се позовава на руската компания.
Българските възложители заплашват "Росатом" с иск за 61 млн. евро, но от "Атомстройекспорт" твърдят, че София сама се е отказала да поднови договора за изкупуване на оборудването. При все това вчера двете страни започнаха преговори по спорния въпрос, посочва изданието.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко потвърдил вчера пред "Комерсант", че е запознат с предложението на "Атомстройекспорт". Отказал обаче да го коментира, "за да не се получи пак говорилня в противоположни посоки".
Първият вицепрезидент на "Атомстройекспорт" Владимир Савушкин заяви вчера, че компанията е "готова да предложи за обсъждане различни варианти по въпросното оборудване, но само в контекста на реализирането на основния проект", информира вестникът.Според "Атомстройекспорт" в момента "няма нито юридически, нито фактически основания за изкупуване" на оборудването, тъй като срокът на съответния договор е изтекъл, а договорът за главен изпълнител все още не е подписан, добавя "Комерсант".

Последвайте канала на

БТА
2432 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
13

2013.06.20 | 21:33

3
Ей няма отърване от тези руснаци.
дядо Иван

2013.06.20 | 21:33

2
ей, тези другарите ме кефят, викат - ще ви платим онези 61 млн., ако вие стартирате проекта и ни платите онези 6 млрд... кон за кокошка не е точното определение тук! явно са свикнали нашите слуги да превиват гръб и да не смеят да противоречат!
TERMINATORA

2013.06.20 | 21:32

1
ЦАР БОРИС III ГО Е КАЗАЛ : АКО ИСКАТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ДОБРЕ ТО Е НЕОБХОДИМО ВИНАГИ ДА СЛЕДВАТЕ СЛЕДНОТО ;;:: В И Н А Г И С Г Е Р М А Н И Я - НИКОГА СРЕЩУ Р У С И Я ;

Добави коментар

Водещи новини