Никой не ни казал, че Русия ще ни съди заради АЕЦ "Белене".

  • 22 юли 2011 16:17

  • 946
  • 0
Никой не ни казал, че Русия ще ни съди заради АЕЦ "Белене".
© Булфото

 

Въпреки това, НЕК са готови при официално писмо от руската страна също да започне съдебна процедура за предявяване на свой иск за неплатено оборудване на стойност 61 млн. евро. Това се казва в официално съобщение на НЕК до медиите.

"В преговорните процеси между двете страни Националната електрическа компания многократно е поставяла въпроса за неизплатените суми свързани с договор за изкупуване на старото оборудване на площадката на АЕЦ Белене. Сумата, дължима от Атомстройекспорт на НЕК ЕАД по тези задължения, е над 61 млн. евро. Това е причината, поради която НЕК ЕАД спря плащанията си към „Атомстройекспорт.", пише още там.

В съобщението се посочва, че руската компания в официално писмо е уведомила НЕК, че смята претенциите за обосновани и предлага нова среща между двете страни за разрешаване на тези въпроси.

„Атомстройекспорт" потвърди, че компанията е подала иск за 58 млн. евро срещу Националната електрическа компания в Международния арбитражен съд на Международната търговска палата в Париж.

В съобщение на компанията се посочва, че „тази мярка е процесуално необходима, тъй като става дума за изплащане на вече извършени дейности, за които двете страни са подписали сертификати за изпълнение".

Последвайте канала на

Десислава Станева
946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини