БСК: Икономическата среда в България се е влошила

share

Икономическата среда в България се е влошила през 2012 г. спрямо предходната година, смятат 75% от представителите на бизнеса. Според 21% тя е останала без промяна, а едва 2% са на мнение, че има подобрение. Това показват резултатите от традиционната годишна анкета на Българската стопанска камара.

Проучването е проведено сред над 500 мениджъри и собственици на компании в периода 1-10 декември.

46% от анкетираните споделят, че икономическото състояние на фирмата им се е влошило през изтичащата година, 33% са успели да запазят показателите от предходната година, а 16% отчитат подобрение на показателите.

Най-негативно икономическата криза се е отразила върху продажбите/оборотите (61% от фирмите, участвали в анкетата, отчитат спад), следвани от инвестициите (51%), обемите на производство (49%) и работните места (47%).

79% от участниците в анкетата определят действията на правителството през 2012 г. за преодоляване на негативните ефекти от икономическата криза като „по-скоро неуспешни", 12% се затрудняват да преценят, а едва 9% дават положителна оценка за антикризисната политика.

Почти половината анкетирани остават крайни песимисти за развитието на икономическите процеси през следващата 2013 г. и предвиждат допълнително задълбочаване на кризата, 30% не очакват промяна, а 16% се надяват на успокояване на тенденциите.

Данните са почти напълно съпоставими с тези от 2010 г. и в известна степен обнадеждаващи спрямо 2011 г., когато цели 71% смятаха, че кризата ще се задълбочи, а други 9% не очакваха промяна.

През 2012 година с 16 на сто  е нараснал делът на фирмите, ползвали банкови кредити.

 

Водещи новини

Още новини