Калфин: Парите за здравеопазване са недостатъчни

Булфото
share

Ще имам голямо внимание, широко отворени очи за това, от което хората с увреждания имат нужда, каза кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин на среща в Българо-американския културен център за хора с увреждания в София.

Хората с увреждания в България са над 800 000 души – надали има семейство, в което да няма човек с увреждания, допълни той.

Според него липсата на чувство за справедливост е от основните проблеми на обществото. „Дават се лесните отговори и това ме дразни. За мен е важно да вървим по ясен път, който не се променя и цялото общество да има нужда от този път, да заживеем с чувството, че има социална справедливост и солидарност в обществото. Необходими са цели, зад които стоят българските граждани и усилия, които заедно правят. Инициативи като „Българската Коледа” не са направени, за да заместят държавата. Те са свързани с чувството за съпричастност да сме заедно в една кауза. Не мога да приема всички обвинения, че солидарност не трябва да има и държавата да си върши работата. България ще се промени, когато всички сме съпричастни към важните проблеми”, посочи Калфин.

Според него, 4% от БВП за здравеопазване са недостатъчно и през последните години много хора нямат достъп до здравни услуги. Общинските болници са проблем и има социален страх у хората, че когато се разболеят, няма да има къде да потърсят помощ, смята кандидат-президентът. Според него държавата дискриминира хората по регионален произход и в много региони те нямат достъп до адекватно лечение. Държавата трябва да се погрижи тези адекватни права да се предоставят за всички, заяви той.

Водещи новини

Още новини