Особеностите на ландшафта в земеделските земи могат да подобрят биологичното разнообразие и да подкрепят екосистемните услуги

pixabay
share

Проучване на покритието на особеностите на ландшафта в земеделските земи в целия Европейски съюз (ЕС) показва, че тези площи представляват 5,6 на сто от земеделската земя. Най-често срещаните характеристики са гористи площи, които представляват 3,2 на сто от общия брой, следвани от тревисти площи (1,9 на сто), влажни зони (0,4 на сто) и каменисти региони (0,2 на сто), сочи проучване на Съвместния изследователски център (JRC) към Европейската комисия, цитирано от БТА.

Особеностите на ландшафта могат да включват живи плетове, езера, канавки или малки залесени площи. Всички те са непроизводствени компоненти на земеделската земя. Тяхната роля обаче е от основно значение за насърчаване на биологичното разнообразие и за подкрепа на екосистемните услуги.

Тези констатации са публикувани в проучване, в което се оценяват особеностите на ландшафта на ниво ЕС и на национално ниво въз основа на LUCAS (рамково статистическо изследване на земеползването/земното покритие). Събраните данни играят решаваща роля в подкрепа на Общата селскостопанска политика (ОСП) и наскоро договорения Закон за възстановяване на природата. 

Замеделците остават без производство, а разходите им се трупат

Разпределението на особеностите на ландшафта варира значително в рамките на ЕС, като покритието варира от 3,4 до 8,9 на сто в повечето държави. Страни като Гърция, Финландия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Португалия и Швеция са в горната част на диапазона — от 7 до 9 на сто, а Малта и Кипър са дори над 9 на сто.

Подкрепа за ОСП и политиките в областта на околната среда

Опазване на биологичното разнообразие, подобряване на екосистемите, опазване или възстановяване на местообитанията и ландшафта - всичко това е сред целите на ОСП и Закона за възстановяване на природата. ЕС постига значителен напредък в мониторинга и опазването на биологичното разнообразие в земеделските земи с разработването на всеобхватна и последователна система за наблюдение на особеностите на ландшафта. 

ОСП включва рамка за оценка на изпълнението и мониторинга, в която се използват специфични показатели за оценка на ефективността на политиката. Важен показател е делът на особеностите на ландшафта в земеделските земи, който до момента беше труден за количествено определяне.  

Това проучване предоставя надеждна базова линия за количествено определяне на особеностите на ландшафта, което дава възможност за по-точен мониторинг и оценка на въздействието на ОСП върху околната среда. 

Като запълва критичен недостиг на данни, то гарантира, че бъдещите селскостопански политики могат да бъдат наблюдавани по-добре и адаптирани за подобряване на екосистемите, опазване на местообитанията и опазване на биологичното разнообразие в целия ЕС. 

Тази работа също така допринася за установяването на показателя за особеностите на ландшафта с голямо разнообразие, изискван от Стратегията за биологичното разнообразие.

Освен това тези резултати са много ценни за научната общност, като предлагат богат набор от данни, които могат да бъдат използвани за по-нататъшни проучвания на взаимодействието между биологичното разнообразие и елементите на ландшафта, като допринасят за по-задълбочено разбиране на селскостопанските ландшафти в Европа и тяхната роля за поддържането на биологичното разнообразие.

Методология и обхват

Системата за мониторинг беше приведена в действие чрез модула за обзор на характеристики на ландшафта в земеползване/покритие (LUCAS), въведен за първи път през 2022 г.

Съвместният изследователски център е изиграл ключова роля при разработването на методологичната рамка на това проучване, включително разработването на протоколи от проучвания, както и обучението на геодезисти, провеждането на полевото проучване и обработката на събраните данни. В сътрудничество с Генерална дирекция "Земеделие" на ЕК са анализирани и консолидирани резултатите, за да извлече първото надеждно количествено определяне на особеностите на ландшафта в ЕС.

Работата включва трифазен процес на стратификация, който комбинира фотоинтерпретация на въздушни снимки с висока резолюция, последвани от задълбочени полеви проучвания, гарантиращи точността и надеждността на резултатите. На терена са изследвани приблизително 93,000 парцела, в резултат на което са събрани около 3,8 милиона точки. 

Методологията и резултатите са представени по прозрачен и достъпен начин, което ги прави ценни не само за създателите на политики, но и за изследователите и обществеността.

Водещи новини

Още новини