Министър Стойчева: Предприемаческите екосистеми в България и Румъния ще работят за създаването на мрежа от иновационни долини

  • 03 август 2023 20:15

  • 535
  • 5
Министър Стойчева: Предприемаческите екосистеми в България и Румъния ще работят за създаването на мрежа от иновационни долини
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Имаме уникалната възможност да обединим усилията си, за да свържем предприемаческите екосистеми в България и Румъния, така че да създадем мрежа от иновационни долини. Партньорство между България и Румъния може да изведе Източна Европа като лидер в сферата на иновациите и дълбоките технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни на работна среща за партньорства за развиване на иновационен капацитет на предприемаческата екосистема в румънския град Клуж-Напока, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

 Министър Стойчева води делегация от представители на екосистемата и на местната власт и ще участва като лектор в международния форум в града за значението на финансовото включване и дигиталната трансформация. 

 „Заедно трябва да работим за превръщането на региона в двигател на иновациите и конкурентоспособността на Европа“, заяви още министър Стойчева. Тя подчерта, че един от основните приоритети на Министерството на иновациите и растежа е именно подкрепата на предприемаческата и стартъп екосистема в България. 

Министър Стойчева проведе работна среща и с кмета на Клуж-Напока Емил Бок. Двамата обсъдиха сътрудничество между иновационните долини в България и Румъния и създаването на регионални иновационни долини чрез институционална подкрепа, обмен на добри практики и свързване на активните представители на предприемаческите екосистеми на двете страни.

Министър Стойчева: МИР подкрепя развитието на Тракия икономическа зона

 „Доброто сътрудничество между нашите държави е от ключово значение за развитието на региона като дестинация за създаване на високотехнологични иновации. Важно е да си сътрудничим, за да постигнем системна промяна, която да създава висока добавена стойност за икономиката на нашия регион“, каза по време на срещата с Бок министър Стойчева. Министърът сподели, че ще работи за задълбочаване на отношенията между България и Румъния в сферата на иновациите и икономическия растеж с фокус развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, както и създаването на иновации на основата на научна и развойна дейност и взаимодействието на науката и бизнеса.

По думите на Бок, именно общ подход в иновациите и образованието правят Европа едно по-свързано място с единен дух, въпреки разнообразните култури. 

Три министерства обединяват сили в името на културата и туризма

По-късно през деня министър Стойчева посети и технологичния стартъп Lumen, който използва изкуствен интелект, роботиката и невронауките, за да даде възможности на незрящите. Това е и първият стартъп, подкрепен от Европейския съвет за иновации. „Стартъп компанията е пример за капацитет за дълбоко технологични иновации в Европа. Имаме нужда от повече подкрепа за младите предприемачи, както и на повече поддръжници на високорисковите начинания с голямо въздействие като това. Вярвам, че подобни стартъпи като този могат да станат посланици на мисията на Европейския съвет за иновации (EIC) да инвестира в дълбоки технологии“, каза министър Стойчева. Тя посочи, че Lumen е доказателство за капацитета, с който разполага региона и който е водещ за развитието на младите предприемачи както в Румъния, така и в България.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
535 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
К РАДЕВ ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД

2023.08.04 | 11:48

5
ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД НЕМЕДЛЕНО ХИГИЕНИЗИРА ОАКАНОТО ДУПЕ НА ГОСПОДАРЯ СИ ПУТИ. ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ПЪК ПОСЛЕ:ЗАЩО НИ ПРЕЗИРА ЧОВЕЧЕСТВОТО?... И ПИТАМЕ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА МИЛИОНИ ГНУСНИ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ,ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ХРАНА СА ЕКСКРЕМЕНТИТЕ НА РОСИТЕ...
Lissa

2023.08.04 | 02:33

4
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw
Емѝ...

2023.08.04 | 00:36

3
❤️Казвам се Емѝ, на 55 години съм) Аз съм амбициозен секс модел 18+) Моля, оценете моите голи снимки със други мъже на линка ➤ Ja.cat/id369042

2023.08.03 | 22:30

2
БЪЛГАРИЯ НЕ КОПА ДЪНОТО А КОПА ИНОВАЦИОННИ ДОЛИНИ
Цв

2023.08.03 | 21:44

1
Мааалеей, голема простотия бе човек! Хората нямат пари за хляб! Хайде малко по-скромно.

Добави коментар

Водещи новини