Топенето на ледовете може да събуди вируси на древни екосистеми

  • 07 юли 2020 11:17

  • 776
  • 1
Топенето на ледовете може да събуди вируси на древни екосистеми
© pixabay

Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на повърхността части от древни екосистеми, включително вируси, смятат учени от Руската академия на науките (РАН), пише РИА Новости и БТА.

Повече от 10% от територията на Русия е замръзнала. В почвата там се съдържат отлагания, замръзнали преди милиони години. Тогава е съществувала огромна екосистема от мамути, мусусен бик, вълнести носорози и всички те са имали своите заболявания. Всичко това е замръзнало и сега започва да се топи. Откриват се нови вируси, които за щастие "не обръщат внимание" на хората, отбелязва Сергей Давидов от Тихоокеанския институт по география.

Радиоактивни следи по ледниците в света 34 години след катастрофата в Чернобил

Ученият подчертава, че в останките от мамути е открита сибирска язва. Намаляването на броя на юкагирите (народност в Североизточен Сибир), се дължи на едрата шарка, която на север е взела много жертви. 

Не е изключено в замръзналата почва вирусът на едрата шарка да се е запазил, смята Давидов.

Заради глобалното затопляне се наблюдава и промяна в растителността и състава на видовете птици и риби на север.

Топенето на ледовете в океана води до увеличаване на количеството метан, което, от своя страна влия не рифовете и те започват да се разрушават.

Последвайте канала на

Novini.bg
776 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
69

2020.07.07 | 11:27

1
Нужни са, защото стахме прекалено много, а прекалено малко правим за планетата, така че е нужно 60% от населението да бъде заличено.

Добави коментар

Водещи новини