Нова дестилерия край Балчик ще добива масла от лавандула, маточина, лайка

Pixabay
share

Нова дестилерия за добив на етерични масла от лавандула, маточина, лайка, безсмъртниче и риган ще бъде изградена край Балчик, съобщават от общината за инвестиционното предложение. Частният инвеститор възнамерява директно да продава добитото масло на чуждестранни юридически лица в парфюмерийно-козметичната промишленост.

Производственото съоръжение ще бъде монтирано в стопански парцел от 5750 квадратни метра край село Преспа и ще разполага с 15 дестилационни апарата с различен капацитет за извличане на масла, според инвестиционното предложение. Дестилерията ще работи кампанийно и ще открива временни работни места.

Ще бъде изкупувана суровина от земеделски производители в Североизточна България, където има все повече площи с трайни насаждения на етерични култури. Няма опасност работата на дестилерията да повлияе негативно върху защитени природни зони, сред които и на най-близката - "Крайморска Добруджа", смята инвеститорът, отправил искане до Регионалната инспекция по околната среда и водите за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието.
 

Водещи новини

Още новини