Тази година се очаква произведеното в България грозде и вино да бъдат много добри като качество. Това прогнозира пред БТА проф. Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.
По думите му времето е сухо, а хубавите температурните амплитуди в денонощието - около 20 градуса, способстват за натрупване на захари, затова очакванията са реколтата от грозде да бъде добра и произведеното вино - качествено. Дано времето да бъде благосклонно към лозарите, за да приберем цялата реколта, допълни професорът.
Човек трябва да влага душата си, когато се грижи за лозата и тя се отблагодарява с хубаво грозде, каза още директорът на института по лозарство и винарство в Плевен. Той посочи, че за качествено вино, трябва качествено грозде, а това означава то да има балансираност между киселини и захари.
Днес проф. Пачев ръководи втория ден на юбилейната научна сесия, организирана по повод 115 години от основаването на Института по лозарство и винарство в Плевен. Докладите са посветени на предизвикателствата при развитието на съвременното лозарство като един от акцентите е за биологичното производство.