Институтът по лозарство в Плевен притежава най-голямата генбанка на лозя в България

  • 11 август 2017 14:24

  • 1895
  • 1
Институтът по лозарство в Плевен притежава най-голямата генбанка на лозя в България
© pixabay.com

Институтът по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен притежава най-голямата генбанка на лозя в България с близо 1900 сорта. Това е посочено по време на работната среща на председателя на Селскостопанска академия /ССА/ проф. д-р Васил Николов с колектива на ИЛВ, съобщи пресцентърът на академията.

Изключително ценните за страната ни сортове се отглеждат на площ от 120 дка. Кратка презентация за дейността на института е представил директорът - проф. д-р Иван Пачев.

Проф. д-р Николов е представил своето виждане за развитието на Академията, формирано и от срещите с научните колективи на институтите и е подчертал, че тя трябва да работи като единно звено. "Необходимо е обединяване на специалистите от системата в общи екипи за решаване на общите проблеми, които в научно-приложната си част трябва да се планират съвместно със земеделските производители и браншовите организации", е добавил той.

Директорът на селскостопанската академия е категоричен, че е необходимо по- "агресивно" представяне на създадените в системата на ССА сортове и породи, да се лансират, да се покажат предимствата им. "Да се постави акцент върху българското. Научната институция има много ценни продукти, които съхраняват автентичността на българските сортове и породи", е подчертал той. "Ние може да притежаваме уникални ценности, да работим по най-важните световни проблеми - но ако не ги представяме постоянно пред обществото - нямаме нищо, не работим", е заявил той. Изтъкнал е, че за устойчивото развитие на ССА от основополагащо значение е развитието на кадрите, както сега заетите, така и привличането на млади учени. Според него при работа по фундаментални проблеми - а без развитие на фундаментална наука е невъзможно развитието и на приложна - трябва да са се търси международно сътрудничество и проекти.

Учените от Института са показали на председателя на академията своите лаборатории, приложението на нови съвременни биотехнологични методи в лозарството, лозовите масиви. Демонстрирана е и винарската изба, с колекция на уникални вина от 1892 г.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ii

2017.08.31 | 12:08

1
А колко такива института до сега бяха унищожени от началото на демокрацията та до сега,за да ядем вносни боклуци.За всичко са виновни управляващите ни продажни тикви

Добави коментар

Водещи новини