Със $121 000 трябва да паднат цените на имотите в САЩ, за да са достъпни за хората

Pixabay
share

Пазарът на жилища в САЩ е надценен и трябва да се коригира, казва Чен Джао от Redfin.

Средната месечна вноска по ипотека е около 2 500 долара на месец за жилище на цена около 380 000 долара, според брокерската компания за недвижими имоти Redfin. Купуването на имоти стана толкова недостъпно, че има нужда от намеса - но това няма да се случи скоро, според други икономисти.

Цените на жилищата продължават да достигат нови рекорди за всички времена, въпреки че купувачите на жилища остават встрани. Лихвените проценти по ипотечните кредити остават високи, поддържайки разходите по заемите високи. Повечето хора не купуват жилища, защото това е твърде скъпо.

Това е знак за нездравословен пазар, който изисква корекция на цените, според Чен Джао, ръководител на икономическите изследвания в брокерската компания за недвижими имоти Redfin, цитиран от финансовото издание MarketWatch.

"Здравият жилищен пазар е по-активен, където хората, които искат да се преместят, могат да го направят", казва Джао.

Ако не харчим заплатата за друго: 7 години работим за двустаен в София

За да се случи това, цените на жилищата ще трябва да паднат с до 121 000 долара, за да могат жилищата отново да бъдат достъпни, изчисли тя. Това е малко вероятно да се случи в близко бъдеще, добави още Джао: В момента жилищата са на средна цена от около 383 000 долара.

Жилищният пазар в САЩ се промени драматично през последните пет години. По време на пандемията той вървеше с бясно темпо на интензивни покупки и продажби, но след това се забави до през 2023 г. Търсенето се срина в лицето на 8% ипотечни лихви, а продажбите паднаха до 29-годишно дъно.

Активността за закупуване на жилища остава потисната, но цените неумолимо вървят нагоре. Въпреки че темпът на нарастване на цените на жилищата се забави значително, индексът Case-Shiller, измерващ цените на жилищата, през юли постави нов рекорд за 14-и пореден месец, пише money.bg. 

Доход от минимум 1800 лв. на месец, за да опитате със заем за дом

Една от основните причини за лошото здраве на жилищния пазар е продължителният ефект на блокиране. По-голямата част от собствениците на жилища, които имат непогасено салдо по ипотека, имат лихвен процент под текущите 6%. Даването на това за по-висок процент би означавало по-скъпо плащане на ипотека, оттук и нежеланието на много собственици да се преместят.

Колко трябва да паднат цените на жилищата в САЩ, за да станат достъпни?

Достъпността на жилищата обикновено се измерва, като се види каква част от доходите на домакинството се изразходват от жилищни разходи, като наеми или ипотечни плащания. Наемателите или собствениците на жилища се считат за обременени от разходите, ако харчат повече от 30% от доходите си за жилище.

Отчитайки разходите за притежаване на дом спрямо средния доход на домакинството, Джао изчислява, че типично домакинство, което купува жилище на средна цена от $383 000, ще трябва да похарчи около 41% от доходите си за жилище. Това са приблизително 2500 долара на месец само в ипотечни плащания, като се приеме, че 30-годишна лихва по ипотека е 6,08%.

За да станат жилищата по-достъпни, цените ще трябва да паднат с 28% при настоящите лихви по ипотечните кредити от 6%, изчислява Джао. Това е спад от около $121 000.

Но това няма да се случи скоро, каза Джао. Корекция от този мащаб е малко вероятна в близко бъдеще поради силното задържано търсене от страна на купувачите на жилища и ограниченото предлагане на обяви за жилища, добави още експертът.

Това, което е по-вероятно да се случи, е ръстът на цените на жилищата да се забави с течение на времето, докато доходите растат по-бързо, което дава на хората по-голяма покупателна способност. С течение на времето това може да намали съотношението плащане за жилище към доход до историческата норма, коментира тя.

Със сигурност цените на жилищата започнаха да падат значително в няколко града в Тексас и Флорида, където предлагането на жилища скочи. Кейп Корал, Флорида, отбеляза най-големия спад в цените на жилищата през юли, измерен от Intercontinental Exchange.

Що се отнася до следващото, други групи се опитаха да намерят столични райони в САЩ, където цените на жилищата биха могли да се коригират. Една мярка на Florida Atlantic University предполага, че Детройт, Мичиган, е един от най-надценените пазари в страната въз основа на дългосрочните ценови тенденции, следван от Атланта, Джорджия, и Лас Вегас, Невада.

Друга мярка, от фирмата за анализ на данни за недвижими имоти CoreLogic, предполага, че Прово-Орем и Солт Лейк Сити, и двата в Юта, както и столичният район Атланта-Санди Спрингс-Розуел, са изправени пред най-голям потенциал за спад на цените на жилищата.

Водещи новини

Още новини