Доход от минимум 1800 лв. на месец, за да опитате със заем за дом

  • 13 септември 2024 12:53

  • 1390
  • 0
Доход от минимум 1800 лв. на месец, за да опитате със заем за дом
© Freepik

Искате 200 000 лв. ипотечен заем със срок за връщане от 30 г. при лихва 2,89%. Месечната вноска тогава е 830 лв., което означава, че шанс за разглеждане на молби имат кандидати с доход от поне 1800 лв. Това, обаче, е първата стъпка, тъй като те могат да не го получат, ако имотът, който се предлага като залог, не получи оценка за поне 170 000 и кандидатът не разполага с 30 000 лв. собствени средства.

“24 часа” избра сумата от 200 000 лева, осигурени от банка, като пример, защото за по-малко в момента е трудно да се купи жилище в големите градове в България.

От следващия месец влизат в сила новите правила на БНБ за ипотеките. Според тях банките могат да отпускат до 85% от оценката на купувания имот, срокът на кредита не може да е повече от 30 г., а месечната вноска трябва да е до 50% от дохода. Комбинацията от тях се очаква да спре кандидати, които досега са се промъквали и са успявали да получат заем. А над 50% от исканията няма да бъдат одобрени след 1 октомври. Финансисти са категорични, че новите задължителни правила, които БНБ въведе, ще отрежат редица кандидати за заеми.

Ако не харчим заплатата за друго: 7 години работим за двустаен в София

Прогнозите са за вдиганте на отказите с още поне 5%, което ще намали натиска за заеми с поне 500 млн. лв.

Според управителя на БНБ Димитър Радев целите са две - да се свие кредитната експанзия и да се предпазят от прекалена задлъжнялост хората. Всъщност голяма част от банките вече използват методики, които имат доста строги изисквания. Поради това процентът на финансиране може да стигне до 85% за имоти, чиято цена се очаква да расте, и до 50% за такива, които не се оценяват като перспективни. Статистиката на БНБ показва, че в масовия случай парите, взети от банката, покриват около 80% от стойността на имота, но имало и случаи, при които се стига до над 90%. Това означава, че от следващия месец няма да има възможност да се ползва минимално собствено финансиране.

Част от банките вече оценяват не само съотношението на дохода спрямо вноската да е две към едно, но проучват и броя на членовете на домакинството, които зависят от този доход, както и бъдещи разходи. Освен това се взема предвид колко дълго кандидатът работи на текущата си работа, какви са прогнозите за развитие на сектора, както и данните за общата безработица и за инфлацията за пет години напред.

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредити и депозити бавно ще се покачват

Свиването на времето за връщане на заема до максимум 30 г. - с 5 г. по-кратко от сегашния таван, цели да се минимизират още рисковете с дългосрочното прогнозиране и да се разполага с максимално достоверна прогноза за цените на имотите.

Засега този по-къс срок не е твърде рестриктивен, защото в момента средната продължителност на изтеглените ипотечни заеми е стигнала 25,2 г. Основната причина за това е поскъпването на жилищата. Тъй като този срок е под летвата, която поставя БНБ, то влиянието на този критерий засега ще бъде косвено - през по-високи месечни вноски и оттам към по-висок изискуем доход. А БНБ правела пореден опит да овладее бума на ипотечни заеми, след като те се увеличиха с близо 25% за година и прескочиха 22 млрд. лв. Правилата от 1 октомври се отнасят за новоотпусканите заеми и няма да засегнат вече сключените договори.

Централната банка поставя ново условие и при одобряване или предоговаряне на кредити с параметри, които се отклоняват от въведените изисквания. А то е, че общият одобрен или предоговорен размер кредити през дадено тримесечие не може да е по-висок от 5% от общата брутна стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити през предходното. За да проследи спазването на това условие, БНБ въвежда допълнителна отчетност.

Анализът за второто тримесечие на тази година показва, че кредитната активност допълнително се ускорява

БНБ твърди, че има движение към по-висока рискова категория на индикатори като кредитен растеж, задлъжнялост, надцененост на жилища, среден размер на кредитите и др. Експертите все още не са установили влошаване на среднопретеглените показатели за кредитните стандарти, но имало потенциални зони на уязвимост заради съвкупността от кредити.

От БНБ припомнят, че новите изисквания допълват приложените до момента капиталови буфери, които са едни от най-високите в Европа. Въпреки тези решения от централната банка подчертават, че банките са стабилни, нивото на необслужваните кредити е ниско, доходността е висока, което означава, че имотният пазар не показва прегряване.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини