БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни кредити

  • 20 май 2024 18:47

  • 1636
  • 3
БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни кредити
© Novini.bg/ Canva

На свое заседание УС на БНБ разгледа „Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система“. 

Аналитичният материал посочва, че в резултат на надзорната политика на БНБ за системното изграждане и съхраняване на буфери в банковата система е създадена устойчивост по линия на ликвидност, капитал, ефективност и качество на кредитите.

Същевременно, налице е изразен кредитен растеж преди всичко в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. В тази връзка УС на БНБ разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на следния минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти: 

Рекорден ръст от 24% на ипотечни кредити и сделките с имоти за тримесечие

1. Съотношения между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане;

2. Съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане;

3. Съотношение между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и месечния доход на кредитополучателя при отпускане;

4. Съотношение между размера на дълга и годишния доход на кредитополучателя при отпускане;

5. Съотношение между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя при отпускане;

6. Максимален срок по договора за кредит (матуритет).

С решението се утвърждават определенията и начина на изчисляване и се въвежда тримесечна отчетност за тези показатели на индивидуална и на консолидирана основа.

С така създадения механизъм за наблюдение и отчетност се цели да се формализира процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими имоти. БНБ ще предприема последващи надзорни действия въз основа на резултатите от тази оценка, съобщиха от народната банка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1636 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:51

3
❤️ Г­­о­­р­­­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­м­­и­ч­­е­т­­­а­ ­в­­­и­ ­о­­ч­а­­­к­­­в­­­а­­т ­­­-­ X­1­­8­.­­F­­­U­­­N

2024.05.20 | 21:30

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/sman
Teodora Andreas Berlin

2024.05.20 | 20:25

1
Nikoga ne sam teglila Kredit chistachka

Добави коментар

Водещи новини