Ето какво доведе до 3,7% инфлация в Нидерландия през юли

pixabay
share

Инфлацията в Нидерландия е продължила да се повишава през юли, достигайки 3,7 процента на годишна база, съобщава днес Статистическата служба на Нидерландия (CBS) въз основа на предварителни данни. През юни инфлацията беше нараснала до 3,2 процента спрямо 2,7 процента през май.

По-високата инфлация се дължи отчасти на по-високите цени на хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия. Те са станали с 5,4 процента по-скъпи през юли в сравнение с увеличението от 4,4 на сто през юни. Цените на услугите също са продължили да нарастват през юли с 5,7 процента спрямо 4,6 процента през юни. Цените на енергията (включително на моторните горива) са били много по-ниски през юли, отколкото през юни.

В Нидерландия се увеличава броят на незаетите работни места във ваканционния сектор

Инфлацията в Нидерландия, базирана на европейския хармонизиран метод на изчисление, е 3,5 на сто през юли спрямо 3,4 на сто през юни. Методът на изчисление е малко по-различен от този, който използва Статистическата служба на страната. Договореният в рамките на Европейския съюз метод за измерване на инфлацията не отчита разходите за живот в собствения ви дом.

По-късно днес европейската статистическа агенция Евростат ще публикува данни за юлската инфлация в еврозоната. През юни тя беше 2,5 процента.

Водещи новини

Още новини