Инфлацията в Китай се повишава с по-малко от очакваното през август

  • 09 септември 2024 10:03

  • 119
  • 0
Инфлацията в Китай се повишава с по-малко от очакваното през август
© gettyimages

Инфлацията в Китай, която отразява динамиката на потребителските цени, се е ускорила с 0,6 на сто на годишна основа през август, след като цените на транспорта и стоките за дома, както и наемите са намалели. Това сочат данните на китайското Национално статистическо бюро (NBS), публикувани днес и цитирани от Си Ен Би Си.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът на потребителските цени (CPI) в азиатската страна през август да се увеличи с 0,7 на сто.

Цените на храните се повишиха с 2,8 на сто на годишна база през август, първата положителна стъпка от юни 2023 г., според данни на платформата за финансова информация "Уинд Информейшън" (Wind Information), предаде БТА.

Инфлацията в Турция се забави до 52% през август

Цените на свинското месо, което е основен продукт в потребителската кошница в Китай, се покачиха с 16,1 на сто през август, докато цените на зеленчуците се покачиха с 21,8 на сто.

"Циклите на развъждане показват, че цените на свинското месо могат да нараснат допълнително през септември и октомври, но ще бъдат подложени на натиск през останалата част от годината", заяви Ван Ифан, анализатор за селскостопанските продукти в "Нанхуа фючърс" (Nanhua Futures).

Основната инфлация в Китай, при която не се отчитат силно променливите цени на хранителните и енергийните продукти, се повиши с 0,3 на сто през август спрямо година по-рано, по-бавен ръст на покачване за втори пореден месец.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,4 на сто през август спрямо юли.

Потребителските цени в Китай останаха ниски на фона на слабото вътрешно търсене след пандемията.

Бившият гуверньор на Китайската централна банка И Ган, заяви на конференция в петък, че страната трябва да се съсредоточи върху "борбата с дефлационния натиск". Той прогнозира, че индексът на потребителските цени ще бъде малко над нулата до края на годината.

Продажбите на дребно са нараснали само с 2,7 на сто през юли спрямо година по-рано. Продажбите на дребно и индустриалните данни за август трябва да бъдат публикувани в събота.

"По мое мнение позицията на финансовата политика трябва да стане по-проактивна, за да се предотврати утвърждаването на дефлационните очаквания", каза Чжъвей Чжан, главен икономист в компанията за управление на хедж фондове "Пинпойнт асет мениджмънт" (Pinpoint Asset Management).

Цените на производител падат повече от очакваното.

Индексът на производствените цени падна с 1,8 на сто на годишна база през август, повече от очаквания спад от 1,4 на сто, според проучване на Ройтерс.

Петролната, въглищната и газовата индустрии отчетоха 3 на сто спад на цените на годишна база, обръщайки ръста от 4,3 на сто през юли.

Натискът надолу върху индекса на цените на производител остава голям поради недостатъчното вътрешно търсене на недвижимите имоти, каза Брус Пан, главен икономист и ръководител на отдела за проучвания на глобалната компания за услуги в областта на недвижимите имоти "Джоунс Ланг Ласал" (Jones Lang LaSalle - JLL).

Относно индекса на потребителските цени той отбеляза, че основните категории извън храните - тютюна и алкохола, отбелязват спад през август спрямо предходния месец, което показва необходимостта от по-големи усилия за стимулиране (от страна на държавата) на вътрешното търсене.

Последвайте канала на

Калина Христова
119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини