Инфлацията в ЕС, еврозоната и България намалява през юни

  • 17 юли 2024 12:47

  • 156
  • 1
Инфлацията в ЕС, еврозоната и България намалява през юни
© Novini.bg/ Canva

Темпът на повишаване на потребителските цени в Европейския съюз се забавя до 2,6 на сто през юни, отнесено към същия месец на 2023 г. За същия период в еврозоната потребителските цени забавят ръста си до 2,5 на сто, разкриват най-новите данни на  европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес.

Така инфлацията на годишна база в ЕС и еврозоната намалява с 0,1 процентен пункт в сравнение с данните за май, когато се ускори и достигна съответно 2,7 и 2,6 на сто.

НСИ обяви каква е годишната инфлация за юни

В България инфлацията през юни, изчислена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), в сравнение със същия месец на миналата година спада до 2,8 на сто, докато през май нарасна до 2,7 на сто. На месечна основа през юни родните потребителски цени са нагоре с 0,2 на сто, показват данните на Евростат.

По-рано през седмицата Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че индексът на потребителските цени у нас през юни се повишава с 2,5 на сто на годишна база, но намалява с 0,2 на сто на месечна.

През юни т.г. най-значителен принос за годишната инфлация в еврозоната имат услугите (+1,84 процентни пункта), следвани от храните, алкохола и тютюна (+0,48 процентни пункта), неенергийните промишлени стоки (+0,17 процентни пункта) и енергията (+0,02 процентни пункта).

Най-ниска годишна инфлация в ЕС отчитат във Финландия (0,5 на сто), Италия (0,9 на сто) и Литва (1 на сто), докато най-висока е била тя в Белгия (5,4 на сто), Румъния (5,3 на сто), Испания и Унгария (по 3,6 на сто за всяка).

В сравнение с май 2024 г. годишната инфлация се понижава в седемнадесет страни членки, остава без изменение в една и се повишава в други девет.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
156 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.17 | 14:58

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини