Инфлацията в Турция в края на годината ще бъде 42,95% според анкета на централната банка

  • 22 юли 2024 18:30

  • 243
  • 1
Инфлацията в Турция в края на годината ще бъде 42,95% според анкета на централната банка
© Getty Images/Guliver

Очаква се до края на 2024 г. инфлацията в Турция да достигне 42,95 процента, сочи анкета на Централната банка на Република Турция, цитирана от турската частна телевизия НТВ.

Тази прогноза е за по-ниска инфлация в сравнение с очакванията от предишната анкета от юни за инфлация от 43,52 на сто.

Според проучването, осъществено сред 65 пазарни участници - представители на реалния и финансовия сектор и професионалисти, след година инфлацията се очаква да намалее до 30,02 процента, а след две години до 19,32 процента.

В публикация в профила си в социалните мрежи министърът на финансите на страната Мехмет Шимшек коментира проучването, като заяви, че инфлационните очаквания се доближават до целта и процесът на дезинфлация напредва успешно.

Инфлацията в еврозоната се очаква да остане без съществена промяна тази година

Прогнозата за съотношението между турската лира и щатския долар в края на годината според анкетата на централната банка е 37,3667 към едно, а дефицитът по текущата сметка се очаква да достигне размер от 27,6 млрд. щатски долара. 

Участниците в анкетата прогнозират растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,4 процента за текущата година и 3,6 процента следващата година.

Очакванията по отношение на основния лихвен процент са централната банка да запази настоящото му равнище от 50 на сто както за текущия месец, така и за три месеца напред.

Комитетът по парична политика на банката се очаква да обяви утре новото си решение за размера на лихвения процент, който запазва непроменен от март, когато бе повишен от 45 на сто на 50 на сто. 

Турската централна банка увеличи през юни миналата година основния лихвен процент от 8,5 на сто на 15 на сто за първи път от повече от две години, след което редовно повишаваше лихвата, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
243 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.22 | 20:14

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини